16. sep 2019.

Asanž ostaje u zatvoru i nakon isteka kazne

Osnivač VikiLiksa Džulijan Asanž ostaće u zatvoru i nakon što mu istekne kazna od 50 nedelja za kršenje uslovne slobode, a razlog je njegova ”istorija bežanja od zakona“, piše Gardijan. On je trebalo da bude pušten 22. septembra, ali mu je rečeno da će ostati u zatvoru zbog opasnosti da će ponovo pokušati da izbegne da se pojavi pred sudom.

U razgovoru putem video-linka okružni sudija Vanesa Bariker rekla je Asanžu da će od statusa zatvorenika preći u “status osobe kojoj preti izručenje“ i da je njegovom advokatu pružila priliku da podnese zahtev za određivanje kaucije, što je ona, inače, odbila.

„To me ne iznenađuje s obzirom na vašu istoriju izbegavanja da se pojavite pred sudom“, rekla je Bariker, a na pitanje da li razume to što mu je rekla, Asanž je odgovorio da je “siguran da će mu advokati objasniti“.

Sledeće administrativno saslušanje zakazano je za 11. oktobar, a saslušanje za upravljanje slučajem za 21. oktobar. Konačna odluka o izručenju SAD gde bi mogao da bude osuđen na 175 godina zatvora ukoliko sud utvrdi krivicu, očekuje se u februaru sledeće godine.

Podsetimo, Asanž je osuđen početkom maja na 50 nedelja zatvora u Velikoj Britaniji zbog neodazivanja na sudski poziv 2012. godine. Sudija je tada odredila gotovo maksimalnu kaznu zbog navodne ozbiljnosti prekršaja. Ona je odbacila zahtev da bude blaga pri izricanju presude zato što je Asanž skoro sedam godina proveo u ambasadi Ekvadora.

Britanska policija uhapsila ga je 11. aprila, a do hapšenja je došlo nakon što je Ekvador povukao odluku o azilu.

Vrlo brzo nakon hapšenja, sud u Londonu osudio ga je zbog kršenja uslova kaucije u Velikoj Britaniji, za šta mu preti kazna do 12 meseci zatvora.
Osnivač VikiLiksa je u junu 2012. zatražio azil u ekvadorskoj ambasadi da bi izbegao izručenje Švedskoj, gde je bio tražen zbog navoda o silovanju i seksualnom napadu.

Njegovi advokati su tvrdili da se on nije odazvao sudu jer je bio „očajnik“ koji se plašio izručenja SAD-u.

U posebnom postupku britanski sud treba da odluči da li će Asanž biti izručen Americi, gde ga terete za odavanje državne tajne. Američko pravosuđe Asanža tereti da je skovao zaveru sa bivšom analitičarkom američke vojske Čelsi Mening. Njih dvoje su navodno zajedno „skinuli“ četiri poverljive baze podataka.
Asanž je 2012. godine tražio politički azil u Ambasadi Ekvadora u Londonu, pošto je uz kauciju pušten iz pritvora dok je bio suočen s mogućim izručenjem Švedskoj zbog optužbi za seksualni napad.

Optužbe za seksualni napad su u međuvremenu odbačene, ali je optužnica da je prekršio uslove kaucije ostala na snazi.

Protiv Džulijana Asanža Sjedinjene Američke Države podigle su optužnicu 6. marta 2018. godine za zaveru sa Čelsi Mening za upad u kompjutere i krađu poverljivih dokumenata. Asanž se tereti da je svesno pristupio kompjuterima za koje nije imao autorizaciju kako bi došao do informacija koje su zaštićene radi nacionalne bezbednosti i međunarodnih odnosa, klasifikovane kao tajna, kako bi naudio SAD-u i dao prednost strancima.

Izvor: RTS

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend