IZETBEGOVIĆ PONOVO PROVOCIRA! Bakir bi da ukine  Republiku Srpsku Dodik: Neće dobiti ni pedalj!
Foto: EPA/Hayoung Jeon, Ana Paunković

Prst u oko

IZETBEGOVIĆ PONOVO PROVOCIRA! Bakir bi da ukine Republiku Srpsku Dodik: Neće dobiti ni pedalj!

Politika -

Ruše dogovor iz 90-ih: Izetbegovićeva Stranka demokratske akcije usvojila
deklaraciju čiji je cilj formiranje tzv. republike BiH. Ovakav potez je udar na Dejtonski sporazum, ocenjuju sagovornici Kurira

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović zapretio je ukidanjem Republike Srpske, i to tako što bi stvorio republiku Bosnu i Hercegovinu! To proizilazi iz deklaracije koju je ta stranka usvojila ovog vikenda ali, s druge strane, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručuje da od toga nema ništa.

- Naš cilj je usvajanje ustava kojim bi BiH bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina - piše u deklaraciji SDA.

foto: Marina Lopičić

Ni pedalj

Dodik ocenjuje da je ovo jasna poruka da Srbi nisu dobrodošli u BiH, te da zato i ne žele da budu u njoj. - Boravak u nekoj njihovoj republici BiH nikako nije moguć za nas. Oni mogu da formiraju svoju republiku BiH u nekom od svojih kantona koje imaju u Federaciji BiH - rekao je Dodik.

Poručio je da ne mogu da računaju ni na pedalj Srpske. - Odbijamo bilo kakvu mogućnost da se urušava Dejton i da se uruše snaga, organizacija i politički oblik Republike Srpske. U tom pogledu odbijamo bilo kakvu mogućnost da se o tome razgovara - rekao je on i zaključio: - To je poruka kontinuiteta u izgradnji BiH na bazi Islamske deklaracije Alije Izetbegovića, koja bi kroz priču o građanskom uređenju trebalo da prevari Srbe i Hrvate i stvori zemlju muslimana, a onda da se uvede šerijat.

Građani petog reda

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta kaže da je ovaj potez najveće bošnjačke stranke u BiH udar na Dejtonski sporazum: - Cilj SDA je ukidanje Republike Srpske i stvaranje unitarne i islamske BiH u kojoj bi Bošnjaci imali dominaciju, a Srbi bili prisiljeni da se iseljavaju ili budu građani petog reda. Srbija i Republika Srpska treba zajednički da vode borbu za istinu da je glavni krivac za rat u BiH bio muslimanski lider Alija Izetbegović i njegova antisrpska politika stvaranja islamske i unitarne Bosne i Hercegovine - naveo je Miodrag Linta.

Aleksandar Vučić DEKLARACIJA SDA VAŽNIJA NEGO ŠTO JE PREDSTAVLJAJU

foto: Zorana Jevtić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne želi da daje izjave naprečac u vezi sa deklaracijom SDA BiH, koja želi da vrati Republiku BiH sa administrativnim centrom u Sarajevu. Plaši se, ističe, da je ovaj dokument SDA mnogo važniji nego što neko želi da ga predstavi. - Na ozbiljan način ćemo se odnositi prema tom dokumentu. Mi smo zemlja garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, nama su mir i stabilnost najvažniji - rekao je Vučić i dodao da Srbija poštuje Dejtonski mirovni sporazum i dogovor tri naroda - bošnjačkog, srpskog i hrvatskog.

Dragomir Anđelković

GURAJU BIH U RAT

foto: Zorana Jevtić

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da se opasnom retorikom SDA pokreću rizici od zaoštravanja etničkih odnosa i novog građanskog rata: - SDA takvom politikom gura BiH u građanski rat, bošnjački lideri ne shvataju promenu geopolitike. Insistiranje na unitarnoj državi znači rizik od rata, takva ideja je najštetnija za sopstveni narod. Ova deklaracija je podrivanje Dejtonskog sporazuma i repriza nečega što predstavlja gaženje prava druga dva konstitutivna naroda u BiH.

Kurir.rs/Kristina Vasković Foto: EPA/Hayoung Jeon,Ana Paunković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja