KUSTURICA ODRŽAO BESEDU U TRŠIĆU: Vukov jezik postaje žrtva engleskog!
Foto: T Ilic

ZAVRŠEN 86. SABOR

KUSTURICA ODRŽAO BESEDU U TRŠIĆU: Vukov jezik postaje žrtva engleskog!

Pop kultura -

On može da bude žrtva novog vremena, ali ono što je meni važno jeste da mi imamo pisce koji dobro pišu i koji uvek bivaju važniji za budućnost od onoga hejtovanja

Na otvorenoj pozornici kraj Žeravije u Tršiću, kod Loznice, rodnom selu reformatora srpskog pisma i azbuke Vuka Stefanovića Karadžića, juče je održana završna svečanost 86. Vukovog sabora. Posle "Himne Vuku" Stevana Stojanovića Mokranjca i pozdravne reči Vidoja Petrovića, gradonačelnika Loznice, tradicionalnu saborsku besedu održao je reditelj Emir Kusturica.

U izjavi za medije datoj posle obraćanja istakao je da svaki put kad dođe u Beograd otkrije da je jedna nova engleska reč ušla u srpski jezik.

- Vukov jezik opstaje u nekoj čudnoj fuziji s engleskim, koji ga sve više napada. On može da bude žrtva novog vremena, ali ono što je meni važno jeste da mi imamo pisce koji dobro pišu i koji uvek bivaju važniji za budućnost od onoga hejtovanja, ili ne znam šta se sve koristi kao direktan prevod s engleskog. Imamo dobre pisce i ipak će literatura biti ta koja će u budućnosti biti presudna za pamćenje koje se odvija na osnovi dostignuća Vuka Karadžića - kazao je Kusturica.

foto: Profimedia

Kurir/ T. ILIĆ Foto: T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track