Избори у Израелу неизвесни, Нетанијаху нема већину

© AP Photo / Sebastian ScheinerИзраелски премијер Бењамин Нетанијаху
Израелски премијер Бењамин Нетанијаху  - Sputnik Србија
Пратите нас
Израелски премијер Бењамин Нетанијаху, који је на власти пуних десет година, и његов противник Бени Генц, немају већину после превремених парламентарних избора, показали су резултати излазних анкета.

Како преноси „Гардијан“, Нетанијахуова странка Ликуд би требало да добије између 31 и 33 места од укупно 120 у израелском парламенту, а центристички савез Плаве и беле партије Бенија Ганца између 32 и 34 места.

Како се наводи, уз резултате ове две странке, одлучујући ће бити резултати њихових потенцијалних савезника, јер није пресудно ко ће од њих двојице добити више мандата, него ко ће имати довољну подршку за већину, односно 61 мандат у парламенту.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху (69) није прогласио победу, нити објавио пораз у говору пред својом странком Ликуд.

Он је рекао да ће чекати званичне резултате, као и да ће радити на успостављању јаке ционистичке владе.

Централиста Бени Ганц (60) је изјавио да ће радити на влади националног јединства и похвалио је учинак своје странке на изборима.

Према излазним анкетама, изгледа да ниједан блок не може самостално да формира владу — Ликуд би могао добити између 54 и 57 мандата, а Плаво-бели између 54 и 58.

Како преноси Ројтерс, арапске странке би могле да освоје између 11 и 13 места у парламенту и тако би постале пожељан коалициони партнер.

Коначни резултати избора могу да буду објављени и за више од недељу дана, али ће парламент објављивати делимичне резултате како се одвија бројање гласова.

Резултати ових нових избора посебно су важни за Нетанијахуа, јер су се одржали месец дана пре његовог појављивања на суду, где је осумњичен за корупцију, злоупотребу положаја и малверзације.

Израелски премијер са најдужим стажем у априлу је већ претрпео један од највећих пораза у каријери, јер није успео да састави нову владу, иако је његова странка Ликуд освојила већину мандата.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала