commons.wikimedia/Heinrich-Böll-Stiftung
Stjepan Mesić

“Da su UN trupe stale na granice između Srbije i Hrvatske, i Srbije i Bosne i Hercegovine, ne bi bilo rata”, smatra bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić u intervjuu za redakciju DW na poljskom.

– Balkan nije u takvoj fazi da se može očekivati nova eksplozija, jer je to iskustvo rata koje smo mi imali svima pouka da se rat ne isplati. Međutim, ima nekih nerešenih pitanja koja moraju politički da se rešavaju. Recimo, imamo u Republici Srpskoj Milorada Dodika koji ne priznaje Bosnu i Hercegovinu. Dakle, on je jedno vreme bio na čelu Predsedništva BiH, a ne priznaje BiH, Međutim, taj problem se ne može rešiti u Sarajevu, već u Beogradu i Zagrebu – rekao je Mesić.

– Ja sam bio zadnji predsednik Predsedništva Jugoslavije. Moj je predlog bio: ako niko nije zadovoljan federacijom, da idemo u novi dogovor. To znači da najpre republike proglase svoju samostalnost i da onda potpišemo konfederalni sporazum na tri do pet godina. A kao samostalne države nastavljamo svaka za sebe put u Evropu – bez rata, bez razaranja, bez mrtvih. Međutim, glavni krivac je Slobodan Milošević, koji se nalazio na čelu Srbije i koji je inače Crnogorac. On je jednostavno hteo etnički čistu „Veliku Srbiju“ – smatra Mesić.

– Pred početak rata u bivšoj Jugoslaviji, UN su mogle da pošalju simbolične snage na granicu između Hrvatske i Srbije, i između Srbije i BiH. I da se to dogodilo, ne bi bilo rata, ne bi bila potrebna intervencija – zaključio je bivši predsednik Predsedništva Jugoslavije.

12 COMMENTS

  1. Da nije bilo Jugoslavije,
    ne bi bilo ni rata ni hrvata, ni NDH, ni Hrvatske,…
    Lako je rusiti Mesicu, treba znati nesto i sagraditi.
    Hrvati su pobednici u trci na 200 metara,
    ali ne znaju da je ovo maraton !
    Samo treba posmatrati sa strane kako nestaju.
    Do kraja ovog veka nece postojati Hrvatska. Bive to Italija, Austrija i Srbija.
    Laku noc Stipe, lepo spavaj,…

  2. Kao Hrvatu su hteli demokratiju… Smešno. Imajju državu… Ko im je dao državu… Gde su pregoviri iz 1918. Ko je pregovarao da li hrvatska i slovenačka država? Tragično ali istinito oni koji su izazvali rat proglašavaju sebe za mirotvorce… tragično i licemerno..
    Vraćamo se na ptegovore sa Austro-Ugarskom neka uzmu svoje teritorije i Italijani neće Srbi biti više ludi da ginu zbog licemera…

  3. Каже неандерталац чији је једини задатак био да растури Југославију.

  4. neverovatno.. ovaj usta.. koji rekao obavio zadatak yu vise nema.. po kom osnovu su un trebalo da dodju.. jel SFRJ bila u UN ili hrvatska.. nemacka vam dala samostalnost, a ameri su posle isli po inerciji ne zaqto sto je onaj crnogorac, vec zato sto bio kao komunista, s cime nije imao inace veze jer grabio za sebe i dabome bliznje..

  5. Smeta ti Dodik! Pa vidi se koliko volis Srbe! Krvave ti ruke, ti si sve ovo z a s rao pa sada nesto filozofiras ovde. Lepo rece prethodni komentator, da mi lepo iz fijoke izvadimo stare pregovore, pa da crtamo granice. Vi ste svi bili Titovi pioniri, Tito vam zacrtao granice a vi dovrsili plan. Stvarali ste NDH na krvi, klali ljude, da bi imali drzavu. Srbin nije trebao uopste da dozvoli da imate drzavu! Ali vi je opet dobiste, kojim pravom? Gde je vasa drzava bila? BiH je izmisljotina, ona je osudena da propadne, ali vi je drzite jer ima Srbia,cilj vam je da nadete nekog mufljuza med Srbina, a nazalost ima ih koji ce da vam aminuje sve.

    • Dusane , Hrvatska je oduvjek bila tu a ti se pitaj gdje je bila srbija kroz stoljeca. Nisu Hrvati napadali Srbiju nikada za razliku od vas.

      • ti ocigledno mijenjas istoriju po potrebi srbi su uvijek postojali a vi ,znasli svoje porijeklo ili se stidis -ali kao sto mogu da primjetim jos uvijek dobro pricas SRPSKIM jezikom .znas kako mi kazemo prodo vjeru za veceru ,lp iz republike srpske

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here