SARAJEVO – Tužilaštvo BiH otvorilo je istragu za organizovani kriminal u slučaju ubistva mladića Dženana Memića iz Sarajeva, saopšteno je posle razgovora glavnog državnog tužioca Gordane Tadić sa ocem ubijenog mladića Muriza Memića i advokata Ifeta Ferageta.

Feraget, koji je advokat i porodice Dragičević, postigao je dogovor sa Tadićevom da Okružno tužilaštvo Banjaluka dostavi na pregled Tužilaštvu BiH predmet o ubistvu mladića Davida Dragičevića, s obzirom na to da je državno Tužilaštvo nadležno da postupa u predmetima organizovanog kriminala.

“Danas se obistinilo ono što govorim tri i po godine. Možda od danas počinje funkcionisati pravna država. Ovo će trajati dugo, ali je krenulo”, naveo je Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića.

On je dodao da ne može govoriti o detaljima iz istrage.

Advokat Ifet Feraget rekao je da dokazi govore “svojim vlastitim jezikom”.

“Od početka je jasno da je Dženan ubijen. Onaj ko je istraživao saobraćajnu nesreću svesno i namerno je zataškavao ubistvo. Drago mi je da je konačno otvorena istraga zbog organiziranog kriminala u vezi sa slučajem Dženan Memić”, naglasio je Feraget.

Feraget je potvrdio da će istraga trajati i da će obuhvatiti veći broj osoba, ali da o imenima ne može govoriti.

“Mi nikad nećemo biti pobednici. Dženana nema, Davida nema. Ovo nije posao advokata već tužioca. Mi smo poraženi jer u ovoj državi nema vladavine prava, ali ovo je tračak nade. Medjunarodna zajednica je iza nas”, kazao je on.

Porodica Memić u oktobru 2018. godine je Tužilaštvu BiH podnela krivičnu prijavu protiv više od 40 osoba na čelu sa tadašnjom glavnom tužiteljkom Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalidom Burzić, koju optužuju za podizanje lažne optužnice za saobraćajnu nesreću i zataškavanje ubistva Dženana Memića.

Dvadesetdvogodišnji mladić Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016. godine od teških povreda zadobijenih 8. februara dok je sa devojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom u sarajevskom naselju Ilidža.

Kantonalni sud u Sarajevu je za stradanje Memića teretio braću Ljubu i Bekriju Seferović, koji su navodno izazvali saobraćajnu nesreću u kojoj je Dženan teško povrijedjen, a potom preminuo.

Memićeva porodica od početka je tvrdila da su Seferovići nevini i da je Dženan ubijen, a da Kantonalno tužilaštvo i policija kriju ubicu i falsifikuju dokaze, zbog čega su i zatražili njihovu odgovornost.

U Banjaluci je 18. marta 2018. godine nestao 21-godišnji mladić David Dragičević, a njegovo telo pronadjeno je šest dana kasnije na ušću Crkvene u reku Vrbas.

Okružno tužilaštvo Banjaluka je u junu prošle godine otvorilo istragu protiv N.N. osoba za ubistvo mladića, a njegova porodica tvrdi da je on otet, mučen, a potom ubijen, a da su u ubistvu učestvovali i pojedini pripadnici MUP RS.

Beta