Fudbaleri Partizana
EPA/Srđan Suki
Fudbaleri Partizana

EPA/Srđan Suki

Asano, Tošić i Pavlović, Foto: EPA/Srđan Suki

Večerašnjim gostovanjem AZ Alkmara, starog znanca u Humskoj (3:2 pre četiri godine), Partizan započinje devetu ofanzivu u Ligi Evrope. S postavljenim ciljem tamo negde u proleće 2020.

PROČITAJTE JOŠ:

Dokle zapravo mogu da stignu crno-beli vođeni Savom Miloševićem, ostaje naravno na njima, pitaće se i protivnici, jasno, pre svih „đavoli“, a „Sport plus“ podseća na prethodne misije „parnog valjka“ u grupnoj fazi tog evropskog takmičenja. Najdalje je dogurao u prvoj, prvoj i za klub i za UEFA, koja je baš te sezone, 2004/05, promenila sistem uvođenjem grupa. Liga je u međuvremenu menjala ime, od 2009. je znana kao Liga Evrope, menjala je i broj učesnika (i u kvalifikacijama i po grupama), ali je u Humskoj ta premijerna i dalje u najlepšem sećanju. Prvo, pa muško, što bi rekao naš narod.

SEZONA 2019/20, GRUPA L

1. KOLO - 19. SEPTEMBAR: Partizan - AZ Alkmar (21), Mančester junajted - Astana (21). 2. KOLO - 3. OKTOBAR: Astana-Partizan (16.50), AZ Alkmar - Mančester junajted (18.55). 3. KOLO - 24. OKTOBAR: AZ Alkmar - Astana (18.55), Partizan - Mančester junajted (18.55). 4. KOLO - 7. NOVEMBAR: Astana - AZ Alkmar (16.50), Mančester junajted - Partizan (21). 5. KOLO - 28. NOVEMBAR: Astana - Mančester junajted (16.50), AZ Alkmar - Partizan (18.55). 6. KOLO - 12. DECEMBAR: Partizan-Astana (21), Mančester junajted - AZ Alkmar (21).

Da bi se te jeseni, pre deceniju i po, našao u društvu Midlzbroa, Viljareala, Lacija i nejakog Egalea, Partizan je morao da izbaci dva rumunska tima - Ocelul i Dinamo iz Bukurešta. Učinila je to ekipa trenera Vladimira Vermezovića bez negativnog rezultata i ušla u grupu E, iz koje je izašla kao trećeplasirana. Pobeda i dva remija, uz nebitan poraz u poslednjem kolu na Ostrvu, bili su dovoljni da se dobije karta za šesnaestinu finala.

Bilo je to prvo proleće Partizana u Evropi još od 1990. i vremena SFRJ. Dnjepar, ili Dnjipro, kako ga Ukrajinci zovu posle raspada SSSR, odneo je iz zavejane Humske ohrabrujućih 2:2 za revanš na svom terenu, a tamo je čekao da se megdan završi bez golova i tako bez opaljenog metka kod kuće izbori mesto među 16 najboljih. Bilo bi tako u ledenom Dnjepropetrovsku (ili Dnjipropetrovsku, ako vam je draže) da Miroslav Radović nije zategao praćku u 88. minutu i obradovao saigrače, navijače, klupsko rukovodstvo...

Obijora Odita

EPA/Saša Stanković

Obijora Odita je dao oba gola za Partizan u remiju 2:2 s Dnjeprom u zavejanoj Humskoj, Foto: EPA/Saša Stanković

Crno-beli, odnosno bordo-plavi u gostima, prošao je Ukrajinu, ali Rusiju nije mogao. Da je žreb za osminu finala bio nemilosrdan, pokazala je kasnije utakmica za trofej, u kojoj je slavio upravo CSKA. Partizan je dao sve od sebe da zaskoči „armejce“ u Humskoj, čak su i vojni helikopteri uoči meča elisama sušili teren natopljen vodom posle čišćenja snega, ali više od 1:1 nije mogao. U Krasnodaru, kuda su Moskovljani pobegli od svoje zime, nije bilo dileme ko će u četvrtfinale - potonji pobednik Kupa UEFA, kako se tada zvalo drugo po snazi kontinentalno takmičenje.

Jelena Đoković završila u blatu, ova fotografija vredi bogatstva (FOTO)

AUTOR: Alo.rs/S.M. DATUM I VREME: 18.09.2019. 17:55 Obradovala tolike mališane. Jelena Đoković, Foto: Alo/Vladimir Marković Najbolji teniser sveta Novak Đoković je sa suprugom doputovao u Srbiju, a da za par nema odmora svedoči i najnovija fotografija koju je objavila Jelena.

Sledeća dve ofanzive „parnog valjka“ kroz evropsku jesen bile su totalni krah. Dve godine posle i te kako uspešne premijere, tim Miodraga Ješića osvojio je samo bod u konkurenciji Livorna, Makabija iz Haife, Oksera i Rendžersa (igralo se kao i 2004, samo jedan meč s jednim rivalom), a dve godine potom, crno-beli vođeni Slavišom Jokanovićem, tada trenerom početnikom, nisu ućarili ni toliko. Štaviše, Sampdoriji su uspeli da daju gol, a Štutgartu, Standardu i Sevilji ni to.

UČEŠĆA U GRUPI LIGE EVROPE

Partizan (SRB) 9

Dinamo (HRV) 8

C. Zvezda (SRB) 3

Maribor (SLO) 3

Rijeka (HRV) 3

Hajduk (HRV) 1

Vardar (MAK) 1

Partizan je igrao i u prvoj Ligi Evrope pod tim nazivom. Sezona 2009/10. označila je početak takmičenja nalik na Ligu šampiona, sa po četiri (a ne pet, kao dotad) kluba u grupi i utakmicama sa svakim kod kuće i na strani. Pošto je uveo „valjak“ u grupnu fazu, Jokanović je prepustio kormilo pomoćniku Goranu Stevanoviću i otišao. Čuveni Plavi, dete Humske, upisao je samo „trojku“, i to u poslednjem kolu protiv već sigurnog pobednika grupe Šahtjora. Međutim, ta jesen, u kojoj se Partizan (bezuspešno) nameračio i na Briž i Tuluz, ostaće upamćena nažalost po ubistvu Brisa Tatona. Nesrećni navijač francuskog kluba je u danu utakmice u Beogradu pretučen na smrt, koja je nastupila posle 12 dana borbe za život u Kliničkom centru Srbije.

Povratkom Vermezovića u Humsku, u leto 2012, i Partizan se vratio u Ligu Evrope. Ali osam godina iskusniji strateg nije našao put u (svoje i klupsko) drugo proleće. U grupi sa Rubinom, Interom i Nefčijem uzeo je tri boda u tri remija. Dve godine kasnije, ekipa Marka Nikolića zaustavila se na bodu manje, jer društvo Bešiktaša, Totenhema i Asterasa nije dozvolilo više.

Darko Brašanac

EPA/Koča Sulejmanović

Darko Brašanac je promašio šansu utakmice protiv Augzburga, Foto: EPA/Koča Sulejmanović

Sedam je, kažu, srećan broj. Partizanu u jesen 2015. nije bio. Istini za volju, osim izostanka pomoći Fortune, tim trenera Ljubinka Drulovića (Zoran Milinković vodio u prva dva kola) nije imao ni znanja. U poslednjih 90 minuta grupne faze, i to u Humskoj, trebalo je da osvoji bar bod i da se plasira u šesnaestinu finala. Pa i poraz s jednim golom razlike je to omogućavao. Čak i poraz od 0:2, jer su crno-beli trijumfovali sa 3:1 u Nemačkoj. Međutim, Bobadilja je u 89. minutu doneo pobedu Augzburgu baš od 3:1 i, uz bolju ukupnu gol-razliku, plasman u nokaut fazu.

Dva leta je trebalo da prođe da se Partizan oporavi od tog nokauta i najzad, posle 13 (!) godina, kako valja odigra grupu Lige Evrope. S Miroslavom Đukićem na klupi, crno-beli su i pre poslednje runde u Kijevu, a u konkurenciji Dinama, Jang bojs i Skenderbega, otišli u evropsko proleće. Tamo je Plzenj bio nepremostiva prepreka.
Sledi deveta ofanziva. Hoće li „parni valjak“ ponovo da melje? „Đavoli“ će znati...

BONUS VIDEO:

Iz Crne Gore pravo u Minhen