Sremska Mitrovica će se od poplava braniti mobilnim panelima

Tanjug

19. 09. 2019. u 19:36

Sremska Mitrovica će se ubuduće od visokih voda braniti mobilnim panelima, koji će biti postavljeni u okviru rekonstrukcije savskog nasipa, koja je počela ovog meseca

Сремска Митровица ће се од поплава бранити мобилним панелима

foto N.Paraušić

Sremska Mitrovica će se ubuduće od visokih voda braniti mobilnim panelima, koji će biti postavljeni u okviru rekonstrukcije savskog nasipa, koja je počela ovog meseca.

Radove finansiraju Vlada Srbije i Svetska banka.

Uređenje obaloutvrde reke Save kod Sremske Mitrovice predviđa rekonstrukciju savskog keja u dužini od 1.057 metara. Vrednost radova je oko 1,5 miliona evra i trebalo bi da budu završeni 31. oktobra ove godine.

PROČITAJTE JOŠ - Paneli štite grad

„Tokom rekonstrukcije savskog nasipa, biće postavljeni mobilni paneli za odbranu od poplava, u dužini od 1.057 metara, s obzirom na to da smo 2014. godine imali vodostaj koji je bio iznad sadašnjeg nasipa i postoji potreba da se u jednom delu nasipa na brz, efikasan i jeftiniji način u odnosu na postavljanje džakova, a to je podizanje mobilnih panela, zaštiti grad od reke Save. Jer, u tom delu Sava je najbrža, tu se nalazi u koritu, nema gde da se razliva, tako da je njena snaga u tom delu najjača kad su stogodišnje ili hiljadugodišnje vode kakve smo imali 2014. godine“, izjavio je za Tanjug gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader.

Grad Sremska Mitrovica je, objašnjava on, napravio projekat rekonstrukcije nasipa, a ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je na osnovu kredita Svetske banke projekat prihvatilo i početkom septembra izvođači su počeli da rade.

„Skida se i postojeće parterno uređenje samog nasipa, kruna nasipa se uređuje modernijim behaton pločama, radićemo kompletan mobilijar, postaviti novu rasvetu, po projektu „Urbanizma“ i građani će, osim bezbednijeg grada, imati i mnogo uređeniji nasip. Trebalo bi da radovi budu završeni 31. oktobra“, kaže gradonačelnik Sremske Mitrovice.

Zaštitni paneli će biti od 1,2 do 1,8 metara u odnosu na sadašnje kote keja i na taj način grad će se zaštiti od hiljadugodišnjih voda.

Tokom poplava 2014. godine u Sremskoj Mitrovici posebno kritičan je bio deo obale od Starog mosta do Male crkve, gde je reka tada nadvisila zub nasipa koji je na 850 centimetara. Tada je vodostaj dostigao visinu od 864 centimetra i voda je bila, praktično, na džakovima s peskom.

Tekst je objavljen u okviru projekta koji je finansiran iz budžeta Grada Sremska Mitrovica, Gradske uprave za obrazovanje, kulturu i sport. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva..

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije