Ujedinjena Demokratska stranka saopštila je da neće odustati od zahteva da se poštuje rok od minimum devet meseci od eventualnog prihvatanja zahteva opozicije i tima nezavisnih stručnjaka do održavanja izbora i sugerisala da rok za izbore bude pomeren.

Povodom najavljenog dijaloga vlasti i opozicije u kom bi posredničku ulogu preuzeli predstavnici Evropskog parlamenta, na sednici Predsedništva Ujedinjene Demokratske stranke zaključeno je da ukoliko budemo učestvovali u tim razgovorima, nećemo odustati od našeg zahteva da se poštuje rok od minimum devet meseci, navedeno je u saopštenju.

Ujedinjena Demokratska stranka smatra da je „dobro je što je Evropska unija na kraju ipak prihvatila činjenicu da u Srbiji nema uslova za fer i poštene izbore i što nudi da bude posrednik u obezbeđivanju tih uslova“.

Inicijativa je, po oceni UDS, „nažalost, došla prekasno za izbore najavljene za proleće“.

„To istovremeno znači da je jedini način da učestvujemo na predstojećim izborima, pored usvajanja zahteva opozicije i tima nezavisnih stručnjaka, pomeranje roka za održavanje tih izbora na zakonom predviđen način“, navodi UDS.

U saopštenju UDS podaseća da je „odluka o bojkotovanju izbora na proleće definitivna, budući da je do održavanja izbora u regularnom roku nemoguće ispuniti rokove iz Sporazuma sa narodom“.

„Ukoliko Evropska unija privoli vlast na sporazum koji bi obezbedio održavanje slobodnih i poštenih izbora, koji podrazumeva jasne mehanizme za njegovu primenu i kontrolu, smatramo da je potreban period od 9 do 12 meseci za stvaranje normalnog političkog ambijenta i održavanje slobodnih izbora“, ističe UDS.

U tom slučaju je pomeranje izbora, na ustavan način, put da bude izbegnuta „duboka i opasna politička kriza, koju neminovno proizvode lažni izbori“, ocenjeno je u saopštenju UDS, uz ocenu da je vlast dosad „ponudila samo lažne ustupke i neiskrene ponude, čiji je jedini cilj kupovina vremena i stvaranje konfuzije u javnosti“.

„U takvim okolnostima naš bojkot izbora je definitivan i neopoziv, jer pitanja elementarne slobode i demokratije nisu pitanja oko kojih smo spremni na kompromise. Definitivnu odluku o učešću u tom dijalogu donećemo kada bude jasnije šta tačno taj dijalog podrazumeva i nakon razgovora sa ostatkom opozicije, kako bismo i po pitanju tog dijaloga nastupili sa jedinstvenim stavom“, navodi Ujedinjena demokratska stranka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.