Trivan: Do kraja godine strategija za upravljanje otpadom 1Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine (Arhiva)

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan učestvovao je danas u Pionirskom gradu u centralnoj manifestaciji obeležavanja Svetskog dana čišćenja u Srbiji, i tom prilikom rekao da je Srbija na dobrom putu da uspostavi celoviti sistem upravljanja čvrstim otpadom.

„U Srbiji se još razdvaja između pet i sedam posto otpada, što je daleko od postavljenih ciljeva, a dosadašnje aktivnosti i brojne akcije uklanjanja divljih deponija koje se nalaze širom Srbije nisu dale trajne rezultate, jer do sada nije uspostavljen organizovan sistem sakupljanja, razdvajanja i prerade otpada“, objasnio je Trivan.

On je najavio da će Srbija do kraja godine predstaviti strategiju za upravljanje otpadom, i naglasio da će biti izabran jedan od sistema koji će efikasno prikupljati sav reciklažni otpad, pre svega reciklabilnu ambalažu, što će doneti novo, umiveno lice Srbiji.

„Uprkos do sada postignutim pomacima i promeni u svesti javnosti koja sve više shvata značaj zdrave životne sredine, preduslov da sistem upravljanja otpadom zaživi je izgradnja 27 regionalnih reciklažnih centara“, ukazao je Trivan.

Prema njegovim rečima, više od polovine regionalnih reciklažnih centara je u nekoj fazi realizacije, istakao je, ali pojedinim lokalnim samoupravama još uvek nedostaju kapaciteti za ulaganja i izradu projektno tehničke dokumentacije koja je preduslov ovakvih višegodišnjih infrastrukturnih poduhvata.

Ministarstvo je, kako je rekao, u protekle dve godine pružalo stručnu pomoć i dalo sredstva lokalnim samoupravama za sanaciju nesanitarnih deponija i za izradu projektno-tehničke dokumentacije kao osnove za izgradnju sanitarnih deponija i regionalnih reciklažnih centara, i nastaviće da pruža podršku kako bi sledeća godina bila prekretnica u ovoj oblasti.

„Srbija će biti čista ako se svako od nas savesno i angažovano odnosi prema našoj životnoj sredini, što je ujedno zalog za našu sadašnjost i budućnost naše dece i uslov opstanka Planete. Stanje životne sredine zavisi od nas samih, i kao takva deo je opšte kulture koju bi trebalo da negujemo. Kada postanemo kulturniji, imaćemo i zdraviju životnu sredinu“, zaključio je Trivan, navedeno je u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine.

Ministarstvo podržava kampanje kao što je „Treš izazov Srbija“ koju je Ekostar Pak realizovao na preko 40 lokacija u Srbiji u saradnji sa brojnim organizacijama i sa preko 3.000 volontera, i u okviru projekta „Ne prljaj, nemaš izgovor“ SBB fonadacije, jer imaju veoma značajnu, u poslovima zaštite životne sredine nezamenljivu ulogu u stvaranju odgovornijeg, ekološki svesnijeg i humanijeg društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari