Komunalna policija
Alo / Nenad Vujanović
Komunalna policija

Alo / Nenad Vujanović

Komunalna policija, Foto: Alo / Nenad Vujanović

* Sezona pravljenja zimnice je u punom jeku

* Mnogi ne znaju da to može skupo da ih košta ako to rade na pogrešnom mestu.

* Upravo zbog toga nije redak slučaj da se u urbanim sredinama ljubitelji tog specijaliteta odluče da papriku peku po terasama, krovovima zgrada, parkovima i drugim javnim površinama, zbog čega prema važećim propisima Komunalna policije može da ih kazni 

Sezona pravljenja zimnice je u punom jeku, miris pečenih paprika i kuvanog ajvara širi se gradom. Da, u gradu i to na terasama, ispred zgrada ili u parkiću. Iako je spremanje zimnice u punom jeku, mnogi ne znaju da to može skupo da ih košta ako to rade na pogrešnom mestu.

Za one koji imaju svoje dvorište ne postoji prepreka da to i čine, dok bi recimo, ako bi šporet na drva raspalili na javnoj površini, preti kazna.

Papriku, kažu znalci, za ajvar treba dobro nadimiti. Upravo zbog toga nije redak slučaj da se u urbanim sredinama ljubitelji tog specijaliteta odluče da papriku peku po terasama, krovovima zgrada, parkovima i drugim javnim površinama, zbog čega prema važećim propisima Komunalna policije može da ih kazni sa 5.000 dinara, u nekim slučajevima čak i do 50.000, a ukoliko ne plate kaznu mogu završiti i do pet dana u zatvoru.

Bankrotirala poznata turistička agencija! Radnici ostali bez posla i plata! Ljudi u agoniji!

AUTOR: Tanjug/D.S. DATUM I VREME: 23.09.2019. 10:30 Istovremeno 22.000 zaposlenih ne zna da li će sutra imati posao. aerodrom, Foto: Promo Više od 600.000 turista koji su rezervisali odmore ili su na odmoru preko turoperatera "Tomas Kuk" proveli su nedelju pitajući se da li će uspeti da se vrate kući, pošto je ta turistička kompanija, jedna od najstarijih i najvećih na svetu, došla na ivicu bankrotstva, prenose mediji.

- Veš sušim na terasi, ali prethodno promolim nos da proverim da li komšija nešto kuva, jer ako je tako od sušenja nema ništa. Sada je priprema zimnice u toku, ja to činim u porodičnoj kući, ali moj komšija očigledno to mora na terasi. Uveliko peče papriku, ali dobro, šta da se radi, proći će i to uskoro pa da konačno prodišemo - kaže nam Snežana Stojanović iz Niša.

Izgleda da se na ovome i završi, jer prijava komšija koji dime na terasi u Nišu nema. Komšiluk je izleda postao tolerantan kada su ovake stvari u pitanju.

Profesionalni upravik zgrada u Nišu Vladica Maksimović, objašnjava da se na terasi može pripremati zimnica, "ali u nivou ograde, odnosno da ne bude vidljivo sa ulice".

- Ne postoji zabrana da neko ne može na električnom šporetu da ispeče papriku ili kuva ajvar, sam taj čin izjednačava se sa kuvanjem, tako da bi bilo isto kao kada bi ste nekome zabranili da kuva ručak. Ali, svakako se ne sme izneti šporet na drva i izbaciti čunak kroz terasu, za to već sledi kazna. Dalje, ako je dvorište zgrade u vlasništvu stanara, a ne u javnom, stanari jedne zgrade se mogu dogovoriti i doneti odluku da u dvorištu raspale šporet i pripremaju zimnicu, tako da, ako se svi slože, problema nema - objašnjava Maksimović.

Ajvar, ljutenica, zimnica

Shutterstock

Ajvar, ljutenica, zimnica, Foto: Shutterstock

Paprike se peku i u najužem centru Beograda

Pečenje paprika na terasi neretka je pojava i u prestonici, te su i Beograđani spremni da zasuku rukave i naprave zimnicu po svom ukusu. Prethodnih godina na adresu komunalaca je u sezoni stizalo po nekoliko desetina prijava, a najviše se ovim povodom dimilo na Čukarici, Novom Beogradu, Zemunu, Rakovici, Paliluli, ali se miris pečenih paprika mogao osetiti i u najužem centru Beograda.

S druge strane, u prigradskim naseljima uglavnom nema prijava, jer su se sugrađani navikli na takve aktivnosti.

Prostor za roštiljanje, kao što je slučaj sa Adom Ciganlijom - tkz. "piknik prostor" namenjen paljenju vatre.

- Srećom, ove godine nema takvih žalbi stanara. Mirisi paprika su verovatno manji problem, za razliku od prizora klanja ovaca koji su prošle godine zatekle komšije ispred jedne zgrade na obodu Čukarice. Ipak, u skorije vreme nije bilo sličnih pritužbi - kaže Stanimir Spasić, profesionalni upravnik ovog kraja Beograda.

Pančevo

screenshot

Pančevo, Foto: screenshot

Pančevcima smeta kiseli kupus

Pančevcima ove jeseni ne smeta dim od pečenih paprika, ali se pojedini stanari bune na mirise drugih specijaliteta iz reda zimnice.

- Građani nam se često žale na mirise kiselog kupusa koji dopire iz podruma, baš ove sezone je bilo nekoliko takvih slučajeva. Takođe, tokom cele godine mogu se čuti pritužbe stanara na razne mirise od kuvanja, naročito kada otvore vrata svog stana kako bi se proluftirao - kaže Jelena Milovanović, profesionalni upravnik zgrada u Pančevu.

Kako se saznaje u komunalnoj policiji u Novom Sadu, ovakvih prijava ima malo u urbanim sredinama i dodaju da su one češće u rubnim delovima grada gde je više kuća, pa se dešava da građani uz po koju čašicu i u društvu peku na ulici paprike.

U tim slučajevima sledi im kazna, ali im se taj postupak toleriše ukoliko to rade u svom dvorištu u kontrolisanim uslovima na roštilju ili na šporetu.

Komunalni policajci nam kažu da građani Srbije izgleda imaju više razumevanja za one koji na terasi spremaju zimnicu, te da se odlučuju da prijave nesavesne komšije samo u slučajevima kada zaista ugrožavaju tuđu bezbednost paleći vatru na terasama.

Pročitajte još:

Požari zbog zimnice

Zbog pravljenja zimnice na oprezu moraju da budu i vatrogasci. Naime, skoro svake godine se zabeleži barem par slučajeva izbijanja požara zbog pečenja paprike. Međutim, ukoliko na teren izađu vatrogasci i obaveste policiju o nemilom događaju, nesavesni ljubitelj pečene paprike ili roštilja može dobiti prekršajnu prijavu za ugrožavanje javnog reda i mira, pa čak i za izazivanje opšte opasnosti ukoliko vatra sa roštilja izazove požar.

Pre nekoliko godina, tako, samo pukom srećom je izbegnuta tragedija u zgradi na Novom Beogradu, a velika šteta pričinjena je pre dve godine u Boru kada su stanari pekli paprike na krovu i zapalili zgradu.

Saveti za ljubitelje pečenih paprika jesu da se okupe kod prijatelja ili rođaka koji imaju kuću sa dvorištem, ili da posete obližnja izletišta gde ima ozidanih roštilja i mesta za paljenje vatre koja su udaljena od drugih objekata, te samim tim štite od požara. Ipak, pazite da ne palite vatru negde u šumi van za to predviđenih mesta, jer vas to može koštati od 10.000 do čak 50.000 dinara!

BONUS VIDEO: Siniša Mali o povećanju plata i penzija

 

Komentari (1)

lela

27.09.2019 09:39

nema vise slobode