ŽENA KOJA JE UBILA BRATA KIM DŽONG-UNA OTKRIVA: Mislila je da će biti Jutjub zvezda, tajni agenti je na prevaru uvukli u bizarnu misiju! I sama bi stradala da nije uradila jednu stvar! (VIDEO)
Foto: AP/Profimedia

bila je veoma lakoverna

ŽENA KOJA JE UBILA BRATA KIM DŽONG-UNA OTKRIVA: Mislila je da će biti Jutjub zvezda, tajni agenti je na prevaru uvukli u bizarnu misiju! I sama bi stradala da nije uradila jednu stvar! (VIDEO)

Planeta -

Indonežanka Siti Aisja jedna je od dve žene koja su bile optužene za ubistvo Kim Džong-nama, brata severnokorejskog lidera Kim Džong-una.

Podsetimo, Kim Džong-nam je umro u agoniji u februaru 2017. godine kada je na aerodromu u Kuala Lumpuru namazan smrtonosnim nervnim agensom VX. Pola godine nakon što su optužbe protiv Siti odbačene, otkrila je kako je na prevaru uvučena u ceo slučaj i to na skoro filmski način.

Kim Džong-un
Kim Džong-un foto: AP / Alexander Safronov / Press Office of the Primorye Territory Administration

"Nisam imala pojma šta sam učinila. Rekli su mi da će od mene napraviti zvezdu. Osećam se glupo što sam im verovala u to. Nisam znala ko je Kim Džong-un pre svega ovoga. Nisam ni znala gde je Severna Koreja. Osećam se loše zbog onoga što se desilo i volela bih da nikada nisam bila umešana. Kad bih mogla da vratim vreme unazad, nikad ne bih pristala to da uradim", kazala je Siti.

Kako je rekla, tek kada je izašla iz zatvora shvatila je šta je uradila.

"Tražila sam svoje ime na internetu i konačno shvatila o čemu se radi. Pomislila sam: Kako mogu biti umešana u ubistvo u koje su umešani ovi važni ljudi? Ja sam samo devojka iz malog sela", tvrdi.

Kim Džong-nam
Kim Džong-nam foto: AP / Shizuo Kambayashi

Filmska priča

Njena priča kao da je izašla iz nekog špijunskog filma - lepoticu regrutuju tajni agenti kako bi ispunili smrtonosnu i tajnu misiju.

Siti je najmlađa od troje dece. Napustila je školu sa 12 godina, a sa 17 već je bila udata i imala sina. Ubrzo je saznala da njen suprug voli kockanje i žene, brak se raspao, a ona je sina ostavila kod svojih roditelja i otišla u malezijsku prestonicu da radi u tamošnjoj industriji seksa.

Do 2017. godine radila je kao maserka u hotelu "Flamingo" i skupljala noću klijente u kafiću "Bič klub", gde je u kasnim satima jednog januarskog jutra upoznala jednog taksistu. Taj susret zauvek je promenio njen život.

"Rekao mi je da ima japanskog klijenta koji je tražio nekoga da glumi u rijaliti šouu i rekao je da upravo ja odgovaram opisu traženih devojaka", rekla je.

Sledećeg dana upoznala je izvesnog "Džejmsa" koji je rekao da je japanski TV producent koji pravi emisije za Jutjub. U stvari, Džejms (pravo ime Ri Ji-u) bio je 30-godišnji agent Severne Koreje.

foto: AP

Njen prvi "posao" bio je jednostavan i unosan - sve što je bilo potrebno da uradi je da nasumično priđe trojici ljudi u lokalnom tržnom centru i namaže ih "bebi uljem" i potom im se izvini. To bi "Džejms" sve snimio, a ona bi za to bila plaćena 80 funti.

"Rekao mi je da sam uradila dobar posao i da će za mene biti još posla. U početku sam bila nervozna, jer sam se plašila da neko ne reaguje loše, ali sam bila srećna zbog posla. Zaradila sam 80 funti za 15 minuta rada. U hotelu sam zarađivala 4 funte po klijentu", kaže ona.

U narednih nekoliko nedelja, snimili su određen broj takvih snimaka u tržnim centrima i na aerodromu Kuala Lumpur.

Nijednom, kaže, nije dovodila u pitanje prirodu svog novog rada - za koji sada zna da je u stvarnosti bio samo obuka za jednu smrtonosnu misiju.

Siti priznaje da je imala osećanja prema Džejmsu i da joj je to odagnalo zabrinutost.

"Svideo mi se jer je bio zgodan, ali bio je stidljiv sa ženama", kaže ona.

Njihovo prijateljstvo nije potrajalo: za nekoliko nedelja Siti je otišla u Kambodžu i povezala se sa drugim "producentom" zvanim Čang - u stvari još jednim korejskim agentom po imenu Hong Song-hac.

Čang je tečno govorio maternji jezik kojim govori Siti, ali nije joj se dopao, čak ga se pomalo i plašila. Međutim, princip rada bio je isti, pa je nastavila da snima.

Nakon što su pronašli metu, Kim Džong-nama, pratili su ga dok se vraćao u Maleziju gde je upoznao agenta CIA i razmenio laptop pun podataka za novac. Siti je tada bila u Kuala Lumpuru. Rečeno joj je da bi sledeći posao mogao da je vine u zvezde.

Smrtonosna akcija

Dan nakon njenog 25. rođendana, došla je u kafić na aerodromu u Kuala Lumpuru da se nađe sa Čangom i dogovori detalje novog posla. Rekao joj je da će ovog puta biti malo drugačije - ne samo da postoji konkretna meta, već će joj se pridružiti još jedna "glumica".

Vijetnamka Doan Ti Huong takođe je učestvovala u ubistvu
Vijetnamka Doan Ti Huong takođe je učestvovala u ubistvu foto: EPA

Kao i kod svakog prethodnog snimanja, "producent" joj je dao malu bočicu, veličine hotelske boce šampona i sipao tečnost u njene ruke, pokazao joj metu i poslao je u njegovom pravcu.

"Čang mi je rekao da je taj muškarac šef u velikoj kompaniji. Rekao je da je veoma arogantan i da može da se dogodi da se naljuti, pa bi trebalo da pobegnem čim završim posao", kaže i dodaje da je zbog toga bila nervozna.

Seća se da je bila samo dva koraka od njega kada je njena saučesnica Huong iznenada prišla iz drugog pravca i stavila njene ruke na njegove oči.

Kim Džong-nam neposredno pre smrti
Kim Džong-nam neposredno pre smrti foto: Youtube/Printscreen

"Izgledao je iznervirano i uznemireno. Mislila sam: "Izgleda kao bogat čovek i očigledno je ljut i može da nas prijavi policiji", kaže Siti.

U početku su obaveštajci smatrali da svaka žena možda nosi različite hemijske komponente koje, iako same po sebi bezopasne, stvaraju smrtonosno jedinjenje ako se pomešaju zajedno. U stvari su obe nosile smrtonosni VX otrov na rukama i zamalo su i same stradale.

Hapšenje
Hapšenje foto: EPA

Siti i Huong su posle napada bežale u različitim smerovima. Obe su otišle u toalet da da bi očistile lepljivu tečnost sa svojih ruku - čin koji bi im gotovo sigurno spasao život. Samo nekoliko metara dalje Kim Džong-nam se grčio od bolova na podu, dok su mu se vitalni organi gasili jedan za drugim.

Kasnije će se ispostaviti da je Kim u rancu nosio protivotrov za VX-a, ali zbog jakog bola nije stigao da ga iskoristi. Umro je u vozilu hitne pomoći na putu do bolnice.

Siti je naredna tri sata provela na aerodromu, a dve noći kasnije je uhapšena. U početku, mislila je da je i hapšenje snimanje emisije za Jutjub.

U stanici su joj rekli da je učestvovala u ubistvu predsednikovog brata.

"Bila sam apsolutno prestravljena. Bila sam zbunjena. Kako sam mogla da se nađem u ovoj situaciji? Plakala sam svakog dana tri meseca. Nisam mogla da jedem ni da pijem. Mislila sam da više nikada neću videti sina", kaže ona.

Nakon višemesečnih mučnih odlaganja, suđenje je počelo u martu. U drugom dramatičnom razvoju događaja, slučaj ubistva je odbačen. Nije naveden nikakav razlog, s tim da je malezijski premijer Mahathir Muhemad insistirao da nije bilo pregovora, već da je odluka samo bila u skladu s „vladavinom zakona“.

Danas, šest meseci nakon izlaska iz zatvora, ona uči da postane kozmetičarka.

"Želim bolju budućnost. Želim da imam više dece i možda ću se jednog dana ponovo udati ako nađem dobrog čoveka", zaključila je.

Kurir.rs/Biznis insajder Foto: AP/Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja