Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
Negativan prirodni priraštaj u Prijedoru: Grad napuštaju PORODICE SA ČETVORO I VIŠE DECE

Negativan prirodni priraštaj u Prijedoru: Grad napuštaju PORODICE SA ČETVORO I VIŠE DECE

Višečlanim porodicama je neophodna veća pomoć kako bi se zaustavio njihov odlazak u inostranstvo te je nizom mera potrebno postaći mlade da rađaju više dece, smatraju iz Udruženja roditelja sa četvoro i više dece „Roda“ iz Prijedora.

Foto: privatna arhiva / RAS Srbija

Predsednik „Rode“ Slavko Stupar priča za Srpskainfo da grad na Sani napuštaju porodice koje imaju četvoro i više dece.

- U poslednje tri godine iz Prijedora je otišlo oko sedam, osam porodica koje su bile u Udruženju „Roda“. To je njihov izbor, otišle su sa decom i neće se vraćati ovamo. Desilo se i da se jedna porodica koja ima četvoro dece vrati iz Francuske u okolno mesto gde se bave poljoprivredom, jer kažu da se nisu mogli navići na tamošnji način života - kaže Stupar.

Foto: privatna arhiva / RAS Srbija

Dodaje da se u „Rodi“ godinama bore kako bi poboljšali uslove za život višečlanih porodica.

- Sedam godina smo se borili i pre tri godine uspeli da grad Prijedor plaća prevoz za decu iz višečlanih porodica koje idu u srednju školu. Bilo je porodica koje su za tri srednjoškolca mesečno morale plaćati više od 220 KM za prevoz - ističe Stupar. Navodi da je jedan od ciljeva „Rode“ za svu decu obezbediti besplatne udžbenike.

- Naše Udruženje svake godine deli polovne knjige deci koja nisu odlikaši jer Vlada RS plaća nabavku udžbenika za odlikaše iz višečlanih porodica, ali mi želimo da to pravo imaju sva deca bez obzira na ocene - ističe Stupar.

Navodi da je u vreme kada se najavljuje poskupljenje električne energije, ovom Udruženju prioritet obezbediti jeftinije režije za višečlane porodice.

- Pokušavamo da dogovorimo da grad Prijedor plaća 30 odsto komunalnih troškova za višečlane porodice. Nadamo se da ćemo naići na razumevanje. Radili smo i pronatalitetnu politiku sa neophodnim merama, zajedno sa ostalim gradskim institucijama i očekujemo njeno skorije usvajanje na Skupštini grada - kaže Stupar.

Ističe da je jedan od većih „propusta“ što prvo dete nema pravo na dečiji dodataka.

- Nadamo se da će nadležni imati razumevanje te da će se za prvo dete plaćati dodatak od 100 KM jer ženevska konvencija kaže da sva deca imaju pravo na dečiji dodatak - priča on.

Dodaje da je za pohvalu što grad Prijedor ove godine iz budžeta za svako novorođeno dete daje 200 KM. Tako je u Fondu za natalitet grada Prijedora za ovu godinu obezbeđeno 140.000 KM.

Foto: privatna arhiva / RAS Srbija

- To je dobro, ali smatramo da bi trebalo i više. Za 200 KM se može kupiti 10 paketa pelena, to je dovoljno za mesec ili dva, i šta onda dalje - pita Stupar.

Navodi da u „Rodi“ ima oko 450 porodica te da trenutno prave bazu podataka koju će činiti tri kategorije.

- U prvoj kategoriji biće deca uzrasta od jedne do 15 godina, u drugoj su od 15 do 25 godina, a u trećoj od 25 godina i više. Naš prioritet su prva grupa i druga u kojoj ima školaraca i studenata -kaže Stupar. Ističe da je preko potrebno da se u višečlanim porodicama koje nemaju nijednog zaposlenog člana, posao obezbedi barem za jednog roditelja.

Negativan prirodni priraštaj Prijedor beleži već godinama. Prema podacima prijedorskog Odelenja za opštu upravu tako je bilo i prošle godine kada su u Prijedoru rođene 734 bebe, a broj umrlih je bio veći za 571, odnosno 1.305.

Prava iz dečje zaštite

Prema podacima prijedorskog Centra za socijalni rad pravo na naknadu za rađanje trećeg i četvrtog deteta prošle godine ostvarilo je 96 majki. Reč je o jednokratnoj novčanoj pomoći koja iznosi 600 KM za treće i 450 KM za četvrto dete. Takođe prema podacima prijedorskog Centra, u 2015. godini ova ustanova je imala 2.116 zahteva za dečiji dodatak, dok ih je prošle godine bilo 1.267. Zahteva za materinski dodatak bilo je 409 . To je pravo koje nezaposlena majka ostvaruje godinu dana te mesečno dobija po 405 KM.