OFANZIVA DŽIHADISTA: Islamska država napala kurdske snage u Raki, proglašena opšta mobilizacija; Stigao turski konvoj tenkova, transportera...

Tanjug

09. 10. 2019. u 10:15

Kurdske snage i dve sirijske grupe aktivista objavili su da su ekstremisti Islamske države izveli rano jutros napad u Raki

ОФАНЗИВА ЏИХАДИСТА: Исламска држава напала курдске снаге у Раки, проглашена општа мобилизација; Стигао турски конвој тенкова, транспортера...

Foto Tanjug / AP

Kurdske snage i dve sirijske grupe aktivista objavili su da su ekstremisti Islamske države izveli rano jutros napad u Raki, na severu Sirije.

Meta napada u Raki, koji su ekstremisti Islamske države smatrali glavnim gradom svog "kalifata", bile su Sirijske demokratske snage koje predvode Kurdi, a podržavaju SAD, prenosi AP.

Napad se odigrao u vreme očekivane turske ofanzive protiv kurdskih boraca na severoistoku Sirije.

Kurdski borci navode da je Islamska država izvela tri samoubilačka napada na njene pozicije u Raki.

Za sada nema izveštaja o eventualnim žrtvama ili povređenima.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Britaniji, navela je da su napad izvela dvojica bombaša-samoubica Islamske države, kao i da je bilo pucnjave, pre nego što su se razneli.

STIGLO 130 TENKOVA, TRANSPORTERA...TURSKE SNAGE ZAPOČELE OPERACIJU U SIRIJI?

Turske snage počele su da prelaze sirijsku granicu, javila je agencija Blumberg pozivajući se na izvore.

Agencija nije navela druge detalje o navodnom početku vojne operacije.
Međutim, dopisnik turskog Sputnjika sa lica mesta tvrdi da turska vojna vozila nisu prešla sirijsku granicu.

Ubrzo nakon toga, turski zvaničnici saopštili su novinarima da operacija u Siriji nije započela, iako su trupe i teška oprema uklonile blok na delu graničnog zida između dve zemlje.

Dopisnik Sputnjika je naveo da Turska nastavlja vojne pripreme za operaciju istočno od Eufrata. Već dva dana turske oružane snage vrše veliko prebacivanje snaga na granicu, do punkta Akčakale.

Turske oružane snage juče su tokom dana dva puta upućivale vojni konvoj u region Akčakale, na granicu sa Tel Abjadom.

Kako navodi dopisnik Sputnjika, u Akčakale je u noći između utorka i srede stigao dodatni konvoj sa 130 jedinica tehnike. Među opremom su oklopni transporteri, tenkovi, oklopna vozila „Kobra“.

Konvoj je u uslovima povećanih mera bezbednosti stigao u Centar za privremeni smeštaj izbeglica u Akčakali.

PENTAGON POKUŠAVA DA ODGOVORI TURSKU OD NAPADA NA DEO SIRIJE

Pentagon je saopštio da još pokušava da odgovori Tursku od invazije na severoistočni deo Sirije.

SAD ne odobravaju vojnu operacije Turske u Siriji i neće je podržati, naveo je u saopštenju portparol Pentagona Džonatan Hofman.

Hofman je istakao da su američki ministar odbrane Mark Esper i general Mark Mili, načelnik Združenog štaba vojske SAD, poručili turskim kolegama da jednostrana vojna akcija u kurdskoj oblasti Sirije "stvara rizik" za Tursku, prenosi AP.

Pentagon će sa saveznicima i koalicionim partnerima ponovo preneti Ankari da bi njena eventualna vojna operacija u Siriji mogla da ima "destabilizijuće posledice" po Tursku i region, rekao je Hofman.

Američki predsednik Donald Tramp je ranije upozorio turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da će biti u "velikoj nevolji" ako bude povređen neki američki vojnik u delovima Sirije na koje Turska planira napad.

"Ako bude povređen i jedan od naših ljudi, biće velike nevolje", rekao je Tramp Erdoganu, s kojim je telefonom razgovarao u nedelju, prenosi Rojters.

Kako je kazao, on je tursku stranu upozorio da će ukoliko učine bilo šta što američka strana ne smatra humanim, mogli da "dožive izuzetno desetkovanje ekonomije".

Dan kasnije, Tramp je objavio da će se sa Erdoganom sastati 13. novembra u Beloj kući.

Američki predsednik branio je odluku svoje administracije da povuče vojnike iz severne Sirije, rekavši da bi nastavak podrške tamošnjim Kurdima u borbi protiv Islamske države bio previše skup.

KURDSKA ADMINISTRACIJA POZVALA NA OPŠTU MOBILIZACIJU

Lokalne vlasti na severoistoku Sirije, predvođene Kurdima, pozvale su na "opštu mobilizaciju" duž granice sa Turskom, dok Ankara gomila snage uoči očekivane invazije, javio je AP.

"Pozivamo naš narod, sve etničke grupe, da se pomere ka oblastima bliže granici sa Turskom radi sprovođenja akcija otpora tokom ovog osetljivog istorijskog vremena", navela je lokalna vlast, poznata kao Autonomna administracija severa i istoka Sirije.

Međunarodnu zajednicu su pozvali da ispuni svoje obaveze, pošto bi "humanitarna katastrofa mogla da zadesi narod" na severoistoku Sirije.

Prethodno su kurdske snage i dve sirijske grupe aktivista objavili da su ekstremisti Islamske države izveli rano jutros napad u Raki, na severu Sirije.

Meta napada u Raki, koji su ekstremisti Islamske države smatrali glavnim gradom svog "kalifata", bile su Sirijske demokratske snage koje predvode Kurdi, a podržavaju SAD.

Napad se odigrao u vreme očekivane turske ofanzive protiv kurdskih boraca na severoistoku Sirije.

Kurdski borci navode da je Islamska država izvela tri samoubilačka napada na njene pozicije u Raki.

Za sada nema izveštaja o eventualnim žrtvama ili povređenima.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Britaniji, navela je da su napad izvela dvojica bombaša-samoubica Islamske države, kao i da je bilo pucnjave, pre nego što su se razneli.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Гојко

09.10.2019. 10:31

Hilari je osudila Trampovu izdaju kurdskih saveznika u borbi protiv ISIL-a.Trenutno je u Raki mirno,a ubijeno je najmanje 5 pripadnika ISIL-a.Američki avioni i helikopteri nadleću Raku iz koje se uklanja šut od jutrošnjih,najmanje 8 eksplozija.

Magma

09.10.2019. 11:51

Ima li kraja ovom besmislu, spasa za napaćene i mira u ovoj zemlji? Kreirajte im prava radna mesta, poslove i uslove za normalan zivot a ne krize i ratove.

Zapadni Srbin

09.10.2019. 12:35

Koliko ja shvatam Turci uz sadejstvo islamske države napadaju na sever Sirije.

dobrovoljac

09.10.2019. 22:20

luda kuca nikad mira jadna ta Sirija i sirijski narod da su bili slozni od pocetka mogli su lepse da zive ali gde CIA umesa prste trava neraste.