• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svet oštro reaguje na napad Turske, Amerika poručila "skupo ćete platiti"

Izvor MONDO/Agencije

Američki Kongres će učiniti napore da turski predsednik Redžep Tajip Erdogan skupo plati svoju ofanzivu u Siriji protiv kurdskih snaga. Francuska, V.Britanija i Nemačka zatražili povodom toga održavanje sednice Saveta bezbednosti UN.

"Uložiću napore u Kongresu da Erdogan to vrlo skupo plati", napisao je na Tviteru uticajni republikanski senator Lindzi Grejam.

Oglasio se i predesdnik Donald Tramp koji je imao "blaži" komentar, navodeći da je napad Turske na Siriju loša ideja i pozvao Ankaru da zaštiti verske manjine.

SAD ne podržavaju napad Turske na Siriju i jasno su stavile do znanja Turskoj da je ta operacija loša ideja, navedeno je u saopštenju Bele kuće.

"Turska se obavezala da će zaštititi civile, verske manjine, uključujući hrišćane i obezbediti da se ne dogodi humanitarna kriza - i mi ćemo ih držati odgovornim da to ispune", navodi se u saopštenju, a preneo je Rojters.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pozvao je danas Tursku da obustavi vojnu operaciju na severu Sirije i upozorio je da EU neće plaćati kako bi Ankara tamo uspostavila bezbednosnu zonu.

Možda će vas zanimati

EU plaća Turskoj šest milijardi evra pomoći kako bi se izborila sa skoro četiri miliona izbeglica iz Sirije u zamjenu za zaustavljanje migranata da ne kreću ka Evropi.

Međutim, Ankara traži još novca usled zabrinutosti da bi više hiljada Sirijaca uskoro mogli krenuti preko njihove granice.

Francuski ministar za evropska pitanja Ameli de Monšalin rekla je da su Francuska, Velika Britanija i Nemačka zatražili održavanje sednice Saveta bezbednosti UN radi razgovora o vojnoj ofanzivi Turske na severu Sirije.

Ona je, u obraćanju skupštinskom Komitetu za inostrana pitanja, istakla da tri zemlje završavaju zajedničko saopštenje u kojem oštro osuđuju ofanzivu Turske.

Erdogan je danas saopštio na Tviteru da je počela turska vojna operacija u Siriji koju su nazvali "Mirno proleće" i napisao da je cilj operacije da se iskoreni "pretnja terorom".

Ranije, turska televizija je prenela da su turski avioni bombardovali položaje sirijskih Kurda preko granice, iz Turske.

Portparol kurdskih snaga Mustafa Bali rekao je danas da su turski ratni avioni počeli da napadaju "civilna područja" na severu Sirije i da je to izazvalo paniku među ljudima u toj oblasti.

Put za tursku ofanzivu otvoren je kada je predsednik SAD objavio da će se američka vojska povući iz te oblasti.

Pogledajte i ovo

Komentari 41

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

1

Šta je, 'oće i turci naftu a?

AV

Sve je to dogovor.Umjesto američkih turski vojnici u Siriji i turske vojne baze za Trumpov napad na Iran.

VELIKA SISA

Zapad može samo da laje jer Turska ima saveznika u Rusiji i Kini i naravno u interesu im je da reše kurde koji im mogu napraviti problem kao šiptari nama.

special image