Svet

0

Najmanje jedan kurdski borac poginuo u ofanzivi Turske na severu Sirije

Autor: JU

Izvor: Beta

Najmanje jedan kurdski borac poginuo u ofanzivi Turske na severu Sirije

Izvor: Foto: Beta, AP

Opservatorija je navela da je jedan borac Sirijskih demokratskih snaga (SDF) predvođenih Kurdima poginuo, a da ih je šestoro ranjeno, navodi Asošiejted pres.

Grupa kurdskih aktivista Rodžava medija centar potvrdila je da je jedan pripadnik SDF, dosadašnjih saveznika SAD, poginuo u pograničnom sirijskom mestu Ras al-Ajn.

SDF su saopštile da su turski vazdušni napadi bili i do 50 kilometara od granice i da je gađano 16 njihovih položaja.

Portparol SDF Mustafa Bali rekao je da turski avioni gađaju "civilne oblasti" na severu Sirije i da izazivaju "ogromnu paniku" u regionu.

Turska je danas počela vojnu operaciju protiv kurdskih snaga, napadima iz vazduha i i artiljerijskom paljbom na oblasti na severoistoku Sirije.

Operacija je počela pošto su se SAD povukle iz te oblsti, čime su otvorile vrata za turski napad na kurdske snage koje su dugo bile saveznik Vašingtona u borbi protiv ekstremsta Islamske države. Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je u nedelju da će američki vojnici stajati po strani u slučaju tuskog napada na Kurde.

Početak operacije danas je objavio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

"Naša misija je da sprečimo stvaranje terorističkog koridora duž naše južne granice i da donesemo mir u tu oblast", naveo je Erdogan na Tviteru.

Tramp je večeras izjavio da Vašington ne podržava vojnu akciju Turske protiv Kurda u Siriji i da je Ankari jasno stavio do znanja da je ta operacija "loša ideja", prenosi AP.

Predsednik SAD je rekao da u toj oblasti nema američkih vojnika i da će pažljivo nadgledati situaciju.

"Turska se obavezala da će štititi civile, verske manjine, uključujući hrišćane, i da će obezbediti da ne dođe do humanitarne krize, i mi ćemo ih držati za reč", naveo je Tramp.

Evropska unija je pozvala Tursku da prekine vojnu operaciju na severu Sirije i upozorila da neće plaćati kako bi pomogla Ankari da uspostavi bilo kakvu bezbednu zonu u toj oblasti.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pozvao je "Tursku, kao i druge aktere, da bude uzdržana i da prekine operacije".

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je Tursku da "ne destabilizuje dodatno region" vojnom akcijom na severu Sirije.

Stoltenberg je novinarima u Rimu rekao da Turska, članica NATO, "ima legitimne bezbednosne brige", pošto je pretrpela "užasne terorističke napade" i primila hiljade izbeglica.

"Važno je da se izbegnu potezi koji bi mogli dodatno da destabilizuju region, da eskaliraju tenzije i izazovu dodatne patnje ljudi", kazao je Stoltenberg.

Nemačka je osudila tursku ofanzivu i pozvala Ankaru da okonča vojnu akciju, navodeći da bi ona mogla da dovede do još veće humanitane katastrofe i dodatnog raseljavanja ljudi.

"Najoštrije osuđujemo tursku ofanzivu na severoistoku Sirije", rekao je šef nemačke diplomatije Hajko Mas.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov optužio je Vašington da igra "veoma opasne igre" sa sirijskim Kurdima, navodeći da su SAD prvo podržale njihovu "kvazi državu" u Siriji, a da su im sada uskratile podršku.

"Takav nemaran stav prema ovoj izuzetno osetljivoj temi može da zapali čitav region i to moramo da izbegnemo po svaku cenu", rekao je Lavrov u Kazahstanu.

I Egipat je osudio vojnu operaciju Turske, nazvavši je "agresijom" protiv suvereniteta Sirije.

Ministarstvo spoljnih poslova Egipta "najoštrije je osudilo" ofanzivu i pozvalo Savez bezbednosti UN da spreči "svaki pokušaj okupacije sirijske teriotorije ili promene demografije na severu Sirije".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR