EU ZOVE TURSKU DA ODMAH PREKINE NAPAD NA SEVER SIRIJE: Savet bezbednosti UN sutra iza zatvorenih vrata o ovom sukobu
Foto: EPA

reakcija

EU ZOVE TURSKU DA ODMAH PREKINE NAPAD NA SEVER SIRIJE: Savet bezbednosti UN sutra iza zatvorenih vrata o ovom sukobu

Planeta -

Evropska unija pozvala je danas Tursku da okonča vojnu operaciju na severu Sirije, odbacujući bilo kakve turske planove o bezbednoj zoni za izbeglice, uz ocenu da tamo neće pružiti pomoć.

EU poziva Tursku da prekine jednostranu vojnu akciju, navodi se u saopštenju 28 članica evropskog bloka, a preneo je Rojters.

Malo je verovatno da bi takozvana "sigurna zona" na severoistoku Sirije, kako je predvidela Turska, zadovoljila međunarodne kriterijume za povratak izbeglica, navodi se u saopštenju.

EU neće pružati stabilizaciju niti razvojnu pomoć u područjima gde se prava lokalnog stanovništva ignorišu, navodi se u saopštenju.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razgovaraće sutra o situaciji u Siriji iza zatvorenih vrata, navele su neimenovane diplomate nakon što je Turska pokrenula vojnu operaciju protiv kurdskih boraca na severoistoku Sirije.

Raspravu 15 članica SB UN o situaciji u Siriji zatražilo je pet evropskih članica - Britanija, Francuska, Nemačka, Belgija i Poljska, rekle su neimenovane diplomate, preneo je Rojters.

I Mogerinijeva pozvala Turke da odustanu

Šefica EU diplomatije, Federika Mogerini, pozvala je danas Tursku da prekine jednostranu vojnu akciju na severoistoku Sirije.

"EU ponavlja svoj stav da je se održivo rešenje sirijskog konflikta ne može postići vojnim putem", kaže Mogerini u saopštenju objavljenom u Briselu. Ona ocenjuje da će obnovljena oružana neprijateljstva na severoistoku Sirije dodatno potkopati stabilnost celog regiona, pogoršati patnje civila i izazvati dalja raseljavanja.

U ovakvoj situaciji biće mnogo teže napredovati u političkom procesu koji se vodi pred UN, a u cilju postizanja mira u Siriji, dodala je Mogerini

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track