Otvoren Centar za obrazovnu tehnologiju 1Foto: FoNet/Kostadin Kamenov

Pri Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja (ZVKOV) otvoren je Centar za obrazovnu tehnologiju, koji će se baviti merenjem rezultata svega onoga što postižemo u našim školama, a odnosi se na primenu digitalnih tehnologija.

Mi ćemo biti korektivni faktor i neko ko trasira put kako da u budućnosti primenjujemo obrazovne tehnologije – izjavio je Branislav Ranđelović, direktor ZVKOV, nakon potpisivanja memoranduma o razumevanju između Zavoda i Korejskog instituta za obrazovanje i informacione usluge (KERIS).

Ranđelović je rekao da je KERIS jedna od najeminentnijih svetskih ustanova koja našoj državi pruža pomoć prenošenjem iskustva i znanja u ovoj oblasti.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je ocenio da je otvaranje Centra za obrazovnu tehnologiju važan pomak za promovisanje pedagoške primene digitalnih tehnologija radi postizanja boljih postignuća učenika. Predstavljajući dosadašnje rezultate u oblasti digitalizacije obrazovanja u Srbiji, ministar je rekao da je za nepune dve godine uveden elektronski dnevnik u gotovo svim školama, a informatika je obavezan predmet u osnovnoj školi. Formirano je 51 odeljenje za nadarene za informatiku u gimnazijama i opremljeno 10.000 digitalnih učionica u Srbiji.

Šarčević je kazao da će Ministarstvo prosvete prvi put u svom budžetu imati 840 miliona dinara, koji će deliti sa Kancelarijom za informacione tehnologije, a sredstva će biti utrošena za kupovinu računara za škole.

Predstavnici KERIS-a su najavili da će naredne godine opremiti dve IT učionice u dve beogradske škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari