Neverovatni pokušaji šverca na Merdarama: Kako je uhvaćen Nemac sa arsenalom oružja i otkrivena devojčica u gepeku

D. Zečević

18. 10. 2019. u 09:08

Službenici na administrativnom prelazu pričaju kako su sprečili krijumčarenje dece, oružja i droge

Невероватни покушаји шверца на Мердарама: Како је ухваћен Немац са арсеналом оружја и откривена девојчица у гепеку

Foto: MUP

MERDARE - Carinici na administartivnom prelazu Merdare u saradnji sa policijom zaplenili su u četvrtak veče velike količine narkotika i oružja: oko 25 kilograma marihuane, dve puške, pištolj, 370 metaka za automatsku pušku, tri okvira pištoljske municije, samostrel, 10 kilograma rezanog duvana i 285 paklica cigareta. Drogu i oružje preko ovog prelaza, kako je saopštila Uprava carina, pokušao je da prokrijumčari nemački državljanin koji je na punkt Merdare došao iz pravca Kosova i Metohije vozilom “kamperom” sa prikolicom.

- Iako je prvobitno rekao da nema šta da prijavi osim ličnog prtljaga i da putuje iz Albanije za Nemačku, nemačkog državljanina koji je u vozilu bio sa svojim psom prosledili smo na kontrolu i pažljivom proverom uočili smo svojevrsni bunker ispod kreveta za spavanje - ispričali su “Novostima” carinici na administrativnom prelazu Merdare koji poslednjih mesec u opsežnim akcijama sprovode neverovatne zaplene. Nedavno jedan od mlađih službenika ovog carinskog punkta, prilikom kontrole vozila koje je saobraćalo iz pravca Kosmeta takođe ka Nemačkoj, u gumi rezervnog točka u gepeku pronašao sakrivenu trinaestogodišnju albansku devojčicu koju je ujak pokušao da prokrijumčari za Nemačku.

- Kada sam pitao vozača automobila ima li šta da prijavi rekao je da poseduje samo lične stvari. Pošto je delovao prilično nervozno, zamolio sam ga da se parkira sa stranei krenuo sam u proveru. Kada je otvorio geperk, prenerazio sma se jer sam ugledao deo ljudske ruke, ali nisam mogao da procenim kome ruka pripada. Pozvao sam dežurnog policajca i kada smo naložili Albancu koji je krenuo za Nemačku da otvori gepek odnosno da nam pokaže rezervnu gumu uočili smo sklupčanu devojčicu koja je bila potpuno mokra i pod temperaturom-ispričao je kasnije mladi carinik na Merdaru na insistiranje novinara povodom ovog nesvakidašnjeg pokšaja krijumčarenja dece preko ovog prelaza. Kako je naš list kasnije saznao, ujak je želeo da preveze devojčicu kojoj su roditelji razvedeni a kojoj majka živi u Nemačkoj. On je osumnjičen za krijumačrenje ljudi a devojčica je zbrinuta u prokupačkom Centru za socijalni rad a potom predata porodici kod koje je boravila u Podujevu pre pokušaja njenog ujaka da je prokrijumčari.

Kako je saopštila Uprava carina povodom poslednje zaplene na Merdaru oprilikom pretresa vozila, odnosno bunkera u kamionu nemačkog državljanina prvo su pronađena tri velika plastična džaka napunjena sa 25 manjih kesa marihuane, potom i jedan "kalašnjikov", jedna malokalibarska puška, pištolj sa tri okvira municije dok je u svojevrsnom koferu pronađeno 370 metaka za automatsku pušku, samostrel, 10 kilograma rezanog duvana i 285 paklica cigareta. Nemačkog državljanina, marihuanu, oružje, municiju, duvan i cigarete preuzeće policija i tužilaštvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

"PMC Sicherheitsdienst"

18.10.2019. 10:23

Ne shvatam,zasto "hvatanje" i oduzimanje?Na kamionu,lepo pise:"Sigurnosna sluzba"-Bukvalno prevedeno,dok bi po naski,bilo..."obezbedjenje,sluzba obezbedjenja...".Moze i "Bezbednosno"...Znaci,sto se vozila tice,..."nema problema!...".I sve je bilo "zakum-pakum"!Cakum-pakum,jelte..To sa devojcicom,je mozda malo nehumano..?Ali Boze moj,kad vec pretice,neznatni gubici,su zanemarljivi.Postavlja se pitanje,sa ljudske strane:Koliko je taj malouman?Uz podpitanje:Mozda ga je neko,na sve to,naterao..???

Доста више!

18.10.2019. 10:49

Синоћ сам био и чекао цео један сат да прођем "интегрисани прелаз". Са стране КиМ (које ми сматрамо делом Србије) Албанци погледају документа и у року од 3 минута пуштају возило. Са стране Централне Србије (која сматра да је КиМ део Србије), наши "цариници" (одакле царина ако није држава у питању?!) раде на само једној кућици од постојећих 6 (колико сам избројао). Један пандур узима документа, други проверава. Зашто српска држава прави од прелаза границу? Зашто прави гужве? Јесте ли нормални?

zaliv.net

18.10.2019. 12:37

@Доста више! - Jok pustacemo shipce da prelaze kako hoce, prelaza nece biti kad budemo kontrolisali citavu nasu teritoriju a do tada treba da bude striktne kontrole jer svi znamo cime se siptari bave i kako razmisljaju. Skidati ih do gaca a svakog petog vracati nazad iz higijenskih razloga

Jovicic Dragan

18.10.2019. 11:06

Dali je devojčica ili embrion? Kako je uspela da stane u gumu? Možda ujka išao damperom.