Barselona: Obračun demonstranata i policije, gorele kante za smeće (VIDEO)

Vestionline, Tanjug
0
Tanjug/AP

Maskirani demonstranti sukobili su se danas s policijom u centru Barselone, petog dana protesta zbog izricanja zatvorskih kazni katalonskim separatističkim vođama.

Demonstranti su bacali kamenje i konzerve na policajce i zapalili kante za smeće na jednom od glavnih bulevara, preneo je Rojters.

Na hiljade njih mahali su katalonskim zastavama i uzvikivali “Sloboda za političke zatvorenike”.

Putevi koji vode ka gradu bili su prepuni ljudi koji su došli iz celog regiona kako bi se pridružili masovnom protestu zbog odluke španskog Vrhovnnog suda o zatvorskim kaznama.

Sindikati su pozvali na generalni štrajk, a učenici bojkotuju časove već treći dan.

Špansko Ministarstvo unutrašnjih poslova rasporedilo je policijske snage u gradu i upozorilo da će regovati ako dođe do nereda.

– Tokom sedmice, kao što znate, bilo je nasilnih incidenata u Kataloniji. Njih su organizovale manje grupe, koje su veoma dobro organizovanje – rekao je španski ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska i istakao da to neće proći nekažnjeno.

Nekoliko glavnih ulica u Barseloni je zatvoreno za saobraćaj zbog današnjih demonstracija, dok su regionalni vozovi i gradski metro radili po redukovanom redu vožnje.

Obeležje Barselone, katedrala Sagrada familia, danas je zatvorena, a fudbalski meč između Barselone i Real Madrida, koji je trebalo da se održi 26. oktobra, odložen je iz bezbednosnih razloga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here