Велики школски час у Шумарицама

Пратите нас
Србија обележава Дан сећања на жртве у Другом светском рату и 78. годишњицу масовног стрељања цивила, међу њима и ђака и професора у крагујевачким Шумарицама. У знак сећања, и ове године одржан је Велики школски час.

Уз подсећање на један од највећих злочина у историји човечанства, из Шумарица су и ове године послате поруке мира и толеранције и апел читавом свету да се овакав злочин више нигде и никада не понови.

Крај споменика „Прекинут лет“, познатијег као V-3, налазе се хиљаде грађана из земље и иностранства на јединственом часу историје сећања и опомене, пренео је јавни сервис.

На јединственој антиратној манифестацији изведена је поема „Гласови из Шуме“ Александра Шурбатовића.

„Поука из шуме је поука о једном великом злочину, који никада више не сме да се понови. Ако будемо схватили тај злочин на начин који би, по мом мишљењу, требало да се схвати, надам се да ће у најбољем случају то допринети бар мало једној већој, широј слици, да се тај злочин никада више не понови“, истакао је Александар Шурбатовић, сценариста и редитељ поеме.

Крај хумки стрељаних венце и цвеће положиле су делегације Прве крагујевачке гимназије, града Крагујевца, Владе Србије, амбасада, дипломатског кора, градова побратима.

Молебан крагујевачким новомученицима служило је свештенство Шумадијске епархије.

Велики школски час се крај споменика стрељаним ђацима и професорима у овој форми одржава од 1971. године.

Тада је изведена поема „Црни дан“ Душка Радовића. О том црном дану, болу и непреболу овог града писали су књижевници из земље и света.

У програмима на Великом школском часу учествовало је око 50.000 извођача.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала