Vesti

0

Knap: Srbija u znatnom vođstvu u regionu u dualnom obrazovanju

Autor: MIM

Izvor: Beta

Knap: Srbija u znatnom vođstvu u regionu u dualnom obrazovanju

Izvor: Foto: Medija centar

On je, na konferenciji "Dualno obrazovanje - iskustva nemačkih kompanija u Srbiji", rekao da su investitori koji dolaze u Srbiju zainteresovani za visokokvalifikovanu radnu snagu da bi "realizovali ono što su inženjeri zamislili".

Dualno obrazovanje se u Srbiji realizuje uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), Austrijske razvojne agencije, Nemačko-srpske privredne komore, švajcarske vlade i srpskog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

"Ne obrazujemo radnu snagu da bi otišla iz Srbije i radila u Nemačkoj, već da bi ostala u Srbiji", rekao je Knap.

Dodao je da je "pre nekoliko decenija u Evropi dualno obrazovanje bilo anahronizam, a da je Nemačka verovala u njega jer doprinosi razvoju i smanjenju stope nezaposlenosti koja je u toj zemlji i za vreme krize 2008. godine bila mala".

"Kada se kriza dogodila dualno obrazovanje je postalo najbolji izvozni proizvod, za njega su bili zainteresovani SAD, Kina i druge zemlje", rekao je Knap.

Pomoćnica ministra Srbije za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje Gabrijela Grujić rekla je da su mladi koji se opredle za dualno obrazovanje na pravom putu i da iza tog projekta stoje četiri države, Nemačka, Austrija, Srbija i Švajcarska.

"U Srbiji je u sistemu dualnog obrazovanja 5.100 đaka koji se školuju ili su se obrazovali po dualnom sistemu da bi mogli da odgovore na profesionalne izazove, a 880 kompanija je zainteresovano da učestvuje u tom procesu", rekla je Grujić.

Direktorka Centra za dualno obrazovanje u Privrednoj komori Srbije (PKS) Mirjana Kovačević rekla je da se đaci u ovom trenutku školuju za 35 profila u 72 škole u 48 gradova Srbije.

"Najvažniji faktor dualnog obrazovanja su privrednici, koji su i donatori opreme u školama, a znanje i iskustvo su nam preneli Austrija i Švajcarska koja priprema propise. Da bi privrednici mogli da realizuju sistem dualnog obrazovanja neophodna je podrška PKS", rekla je Kovačević i podsetila da je Zakon o dualnom obrazovanju donet 2017. godine.

Ivana Lajović zadužena za ljudske resurse u subotičkoj kompaniji Simens rekla je da ta kompanija "obrazuje i kreira kadrove koji su joj potrebni", a da su na praksi trenutno 22 učenika, kao i da je u radni odnos do sada primljeno njih devetoro.

Prema rečima rukovodioca odeljenja za obrazovanje u kompaniji Drekslmajer Srbija Leonarda Brenda 57,9 odsto mladih u Srbiji ima obrazovanje koje ne odgovara potrebama tržišta rada.

"Obrazovanjem kroz dualni sistem pored formalnog obrazovanja mladi dobijaju i praktično znanje", rekao je Brenda i dodao da učenici koji su na praksi u toj fabrici dobijaju nadoknadu za prevoz, topli obrok i "džeparac".

"Kompanija na Dan otvorenih vrata prima decu da obiđu fabriku i vide kako izgleda posao zaposlenih, a učenike koji su na praksi vodimo i po drugim fabrikama i institucijama da vide kako izgledaju i drugi poslovi", rekao je Brenda.

Istakao je da u tu kompaniju dolaze deca od devet do 11 godina kojoj je omogućeno da obavljaju najjednostavnije poslove.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR