BASKUZ TERORISTIMA SE SUDI U NEMAČKOJ: Hteli da postave auto-bombu, pali zbog časova u auto-školi!
Foto: Profimedia

islamisti

BASKUZ TERORISTIMA SE SUDI U NEMAČKOJ: Hteli da postave auto-bombu, pali zbog časova u auto-školi!

Planeta -

U Hamburgu je danas počeo proces protiv trojice Iračana zbog sumnje da su planirali teroristički napad sa islamističkom pozadinom.

Prvooptužena dvojica 23-godišnjih Iračana su uhapšena još u decembru prošle godine u saveznoj pokrajini Šlezvig-Holstajn na severu Nemačke nakon praćenja istražnih organa.

Hapšenje je usledilo zbog saznanja da bi napad mogao biti izvršen krajem prošle godine jer su osumnjičeni u tom trenutku već bili izvršili nekoliko eksperimentalnih eksplozija.

Prema državnom tužilaštvu, dvojica Iračana su se radikalizovala preko interneta i bila su u kontaktu s pripadnicima tzv. Islamske države.

"Cilj je bio da u napadu ubiju što je više moguće 'nevernika'“, piše u optužnici.

Posle eksperimentalnih eksplozija naprava proizvedenih iz baruta koji se nalazio u petardama, zbog nedovoljnog učinka eksploziva optuženi su pokušali da dođu do eksploziva TNT i upaljača za bombe. Do isporuke nije došlo jer je prodavac, jedan Britanac, u međuvremenu bio uhapšen.

Eksplozivnu napravu su nameravali da stave u jedan automobil i zbog toga su uzimali i časove vožnje.

Tridesetšestogodišnji pomagač koji već neko vreme živi u Hamburgu pokušavao je da dvojici prvooptuženih nabaviti oružje. Presuda se očekuje u decembru.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track