Pljusak Erdoganovih pretnji u Siriji

D. SAVIĆ

23. 10. 2019. u 12:25

Turski predsednik zapretio većom ofanzivom na severu Sirije ako se kurdske trupe ne povuku. Pompeo: Tramp spreman za vojnu akciju. Kosačov: Amerikanci neće ući u to

Пљусак Ердоганових претњи у Сирији

Deo američkih trupa koji je još uvek u Siriji - Foto AP

KONVOJ sa borcima Sirijskih demokratskih snaga, većinom Kurda, napustio je juče po podne, na kraju petodnevnog primirja, grad Rasl al-Ajin na severu Sirije, koji je pod turskom opsadom. U konvoju u kojem je bilo i ranjenika, imao je oko 50 vozila i krenuo je od gradske bolnice koja se nalazi na liniji razgraničenja zaraćenih strana.

I dok kurdski borci tvrde da su završili povlačenje u skladu sa dogovorom sa Ankarom, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je uoči susreta s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Sočiju zapretio da će ako to nisu učinili, ofanziva na severu Sirije biti nastavljena još odlučnije.

- Situacija u Siriji je kritična, konsultacije Rusije i Turske po tom pitanju su veoma nužne - izjavio je predsednik Putin na početku razgovora u Sočiju, nekoliko sati pre isticanja primirja koje je Ankara dala kurdskim snagama za povlačenje sa severa zemlje.

Istovremeno, pretnje stižu i sa još jedne strane. Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da je predsednik SAD Donald Tramp spreman da upotrebi vojnu silu, ako "bude potrebno", odgovarajući na pitanje o napadu Turske na Kurde:

- Mi više volimo mir od rata. Ali, u slučaju da je potrebna vojna akcija, treba da znate da je predsednik Tramp u potpunosti spreman da preduzme takvu akciju - istakao je Pompeo.

Pompeo je odbio da kaže šta je "crvena linija" koja bi podstakla američki vojni odgovor, ali je istakao:

- Ekonomsku silu smo koristili i sigurno ćemo je koristiti. Koristićemo i svoje diplomatske snage. To su naše preference - rekao je Pompeo.

Predsedavajući Komiteta za međunarodne odnose Saveta Ruske Federacije Konstantin Kosačov smatra da SAD verovatno neće koristiti vojnu silu. Prema njegovim rečima, SAD nastoje da pokažu odlučnost i dokažu da zapravo nisu napustili Kurde, za šta ih optužuju svi Trampovi kritičari.

Tramp je u Beloj kući rekao da SAD "nikada nisu pristale da doživotno štite Kurde".

- Nećemo zauzimati stranu. Neka se sami bore - rekao je Tramp.

On dodaje da i dalje želi da se sve američke trupe povuku iz Sirije, ali da su mu Jordan i Izrael tražili da deo jedinica ostane u toj bliskoistočnoj državi. Rekao je da će u bazi na jugu Sirije ostati oko 200 trupa SAD, ali i da će SAD smisliti nešto sa Kurdima u istočnoj Siriji kako bi se obezbedio pristup prihodima od sirijske nafte.

Za to vreme iračka vojska je saopštila da američke snage koje su prešle u Irak u toku povlačenja iz Sirije, nemaju dozvolu boravka i mogu biti samo u tranzitu. To je suprotno najavi američkog Ministarstva odbrane da će oko 1.000 vojnika iz severne Sirije preći u zapadni deo Iraka, odakle će nastaviti borbu protiv džihadista Islamske države. Šef Pentagona Mark Esper je kasnije rekao da se planovi o ostanku američkih vojnika u Iraku mogu promeniti u zavisnosti od situacije na terenu.

ASAD: ERDOGAN KRADE TERITORIJU!

Sirijski predsednik Bašar Asad (na slici) nazvao je "lopovom" predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana prilikom prve posete oblastima u provinciji Idlib koje su odnedavno ponovo pod kontrolom sirijskih snaga. Asad je Erdogana nazvao "lopovom koji je opljačkao fabrike, pšenicu i naftu, a sada krade teritoriju". Turska je vršila i druge upade u Siriju i kontroliše teritoriju istočno od Idliba.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije