Техеран поздравља одлуке Путина и Ердогана о Сирији

© Sputnik / Антон Быстров / Уђи у базу фотографијаЗаставе Ирана у једној од улица Техерана
Заставе Ирана у једној од улица Техерана - Sputnik Србија
Пратите нас
Техеран поздравља одлуке председника Русије и Турске, Владимира Путина и Реџепа Тајипа Ердогана, о стабилизацији ситуације у Сирији, изјавио је портпарол Министарства спољних послова Ирана Абас Мусави.

„Иран поздравља сваки корак који ће довести до очувања територијалног интегритета и јачања националног суверенитета, као и стабилизације ситуације у региону“, наводи се у саопштењу Мусавија.

Он је такође истакао да се нада да ће позитивне одлуке лидера Турске и Русије утицати на то да Турска престане да брине за своју безбедност.

Мусави је додао да је Техеран спреман да помогне успостављању дијалога и узајамног разумевања између Турске и Сирије.

„Иран је одувек био присталица дијалога и мирних приступа приликом решавања несугласица. Увек смо се залагали за преговоре између страна које имају несугласице како би се постигло разумевање“, рекао је Мусави.

Портпарол иранског Министарства спољних послова је оценио да је Адански споразум, који је закључен између Сирије и Турске пре више од 20 година, погодна основа за то да Анкара и Дамаск отклоне постојећу забринутост.

„Иран неће пропустити прилику да пружи било какву подршку дијалогу и успостављању међусобног разумевања између Анкаре и Дамаска“, додао је Мусави.

Руски и турски председници, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган, постигли су јуче током шесточасовног састанка у Сочију, како је руски лидер оценио, судбоносан договор, а на крају сусрета потписан је меморандум који се састоји из више ставки.
Како је након конференције за новинаре Путина и Ердогана пренео шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, Русија и Турска су се договориле да ће од среде у подне у зону која се налази ван домашаја турске војне операције ући руска војна полиција и сиријска војска, које ће помагати Курдима да се повуку на територију која је удаљена најмање 30 километара од турске границе.

Такође, према меморандуму, курдске јединице биће изведене из сиријских градова Манбиџ и Тал Рифат.

У меморандуму се такође наводи да ће Русија и Турска остати привржене очувању територијалне целовитости Сирије, али и осигурању националне безбедности Турске, а све у складу са Астанским споразумом.

Лавров је казао и да меморандум предвиђа да ће Москва и Анкара предузети све мере како би се спречио прелазак терориста преко сиријско-турске границе, али и како би се омогућио безбедан повратак избеглица у Сирију.

Постигнут је договор и да се формира заједнички механизам који ће пратити испуњење свих тих тачака меморандума.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала