Lepe vesti za Gradišku: Milioni u lokalne projekte

B. GRGIĆ

24. 10. 2019. u 07:14

Gradiška koristi sredstva od stranih razvojnih agencija u okviru MEG programa. Oživela gradilišta širom područja, gradi se od Gašnice do Lijevče polja

Лепе вести за Градишку: Милиони у локалне пројекте

Zoran Adžić - Foto B. Grgić

SA dvadesetak miliona evra, pristiglih od razvojnih agencija i vlada nekoliko država, lokalna vlast u Gradišci pokrenula je gradilišta širom svog područja. Gradi se od Orahove i Gašnice, sela prema Kozarskoj Dubici, pa sve do novotopolskog područja u Lijevče polju. Milionske investicije pokrenute su i u gradskom i prigradskom području. Gradonačelnik Zoran Adžić tvrdi da je to rezultat ispravne politike, koja se u poslednje dve godine vodi u Gradišci.

- Mi smo učesnici MEG projekta, bili smo sedamnaesti od 18 učesnica, a sada smo lideri. Prepoznale su to međunarodne institucije. Od Nemačke razvojne banke (KfW) dobili smo deset miliona evra, a četiri od Švajcarske državne razvojne agencije (SECO). Taj novac ćemo utrošiti za rekonstrukciju postojećeg kanalizacionog sistema, dogradnju 30 kilometara sekundarne mreže i za izgradnju glavnog gradskog prečistača otpadnih voda u selu Mačkovac - rekao je Adžić.

I Razvojna agencija Češke prepoznala je agilnost lokalne uprave, pa je dodelila grantovska sredstva koja će se utrošiti za izgradnju vodovoda u naseljima Orahovci i Gašnici. Zanimljivo je da Orahovci godinama dobijaju tehničku vodu iz šećerane u susednom Drakseniću, a da Gašnica nikada nije imala gradsku vodu.

- Prepoznato je naše liderstvo u okviru MEG projekta, pa smo dobili 268.000 maraka. Taj novac smo namenili za izgradnju vodovoda u selu Sovjak na Prosari, i za bušotinu još jednog bunara, čime ćemo osigurati pitku vodu za narednih 30 godina. Mnogo nam je pomogla naša Razvojna agencija RAGA, koja je za kratko vreme donela preko dva miliona maraka grantovskih sredstava - rekao je Adžić.

I Srbija ulaže u razvojne projekte u Gradišci, 250.000 evra koji su poklon predsednika Aleksandra Vučića, troše se za rekonstrukciju Doma kulture u Novoj Topoli, centralnog hrama kulture Lijevče polja, a još pola miliona za izgradnju vrtića u prigradskom naselju Brestovčina.

PRIVREDNE ZONE

VELIKI adut u Gradišci je nekoliko privrednih zona, te početak radova na novom mostu preko Save, gde se otvara još jedna velika razvojna šansa. U Gradskoj upravi smatraju da će Gradiška vrlo brzo postati jedan prepoznatljivi otvoreni srednjoevropski grad sa rešenim komunalnim pitanjima i razvijenom privredom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije