Liverpul i Totenhem - izgrađeni i uništeni šampioni

Vreme čitanja: 5min | ned. 27.10.19. | 10:44

Pre dve godine Redsi nisu bili ono što su danas. Klop je uspeo da pronađe način kako da iskorači do samog vrha i kako da godinama potonuli klub slavne istorije vrati u ulogu jednog od najboljih na svetu. Spursi su, s druge strane, pre dve godine bili tačno ono što su danas (17.30, TV Sportklub 1)

U trenucima dok su punili mrežu Crvene zvezde, bilo je to ovog utorka uveče, u okviru 3. kola grupne faze Lige šampiona, igračima Totenhema misli su već lagano išle prema nedelji. I prema Liverpulu. Verovatno toga nisu bili svesni, nije ni posao fudbalera da znaju takve "fun factove", ali baš u utorak se navršilo tačno dve godine od njihove poslednje pobede nad Redsima. Tog 22. oktobra 2017. godine Spursi su slavili 4:1, Maurisio Poketino nadmudrio je Jirgena Klopa, a čovek zvani Simon Minjole nije imao naročito uspešan dan na poslu...

Od tada do danas Liverpul i Totenhem igrali su četiri puta. Dvaput na Enfildu, jednom u Londonu, jednom u Madridu. U prvoj sledećoj Spursi su spasili bod (2:2) golom Harija Kejna u 95. minutu, pošto je Mohamed Salah u 91. doneo prednost Liverpulu, a sve posle toga bilo je u znaku Klopove družine. Prošle sezone dvaput po 2:1 u prvenstvu, pa onih 2:0 u madridskom finalu Lige šampiona za kraj sezone i početak frustracija u svlačionici kluba koji je nekada stanovao na Vajt Hart Lejnu.
"Znate u čemu je razlika između nas? U tome što mi i dalje novac trošimo na otplatu gradnje novog stadiona, a Liverpul na igrače. Mi nemamo 600 miliona evra da potrošimo na pojačanja", ispalio je Poketino kad su ga podsetili na neugodan podatak da već 736 dana čeka na trijumf protiv Crvenih sa Enfilda.

Izabrane vesti

I upravo u tome bi, doista, i mogla da bude stvar. Pre dve godine Liverpul nije bio ono što je danas. Klop je uspeo da pronađe način kako da iskorači do samog vrha i kako da godinama potonuli klub slavne istorije vrati u ulogu jednog od najboljih na svetu.

Totenhem je, s druge strane, pre dve godine bio tačno ono što je danas.

Ne treba u potrazi za argumentima za ovakvu tvrdnju otići dalje od upravo te utakmice, od 22. oktobra 2017. Te večeri su za Spurse, vođene trenerom Poketinom, igrali ovi igrači: Ljoris - Aldervireld, Sančez, Fertongen - Tripijer, Eriksen, Vinks, Ali, Orije - Kejn, Son. Da, shvatili ste verovatno poentu. U nedelju u 17.30 sati na Enfild bi, da Ljoris nije sredio ruku, istrčalo deset istih igrača! Deset od jedanaest. Samo je Kjeran Tripijer u međuvremenu svukao beli dres Pevaca i navukao crveno-beli Atletiko Madrida, svi ostali i dalje su tu. U ključnim ulogama, jednako kao i pre dva leta.

Dobro, mlada je to ekipa, mnogi od njih pomalo su napredovali u tom razdoblju. Neki možda i napravili korak unazad, ali u toj je činjenici mnogo više lošeg, nego li dobrog. Super je kad je tim uigran, kad se igrači poznaju toliko dobro da mogu da igraju zatvorenih očiju, kad su kao jedno...

Međutim, problem Totenhema je u tome što sve to baš i nije tako. Konkretno, u proteklih 20 utakmica u Premijer ligi upisali su samo šest pobeda, pet remija i čak devet poraza. Za ekipu koja bi trebalo da se poznaje "u dušu" i nije baš neki učinak... A, nije, zato što igrače, kao što ih ne dovode, ni ne puštaju da odu. Ima nezadovoljnih, nesrećnih, razočaranih, nemotivisanih, uljuljkanih. I, prema svemu sudeći, u velikoj meri zasićenih jednih drugima.
"Moramo da dovedemo malo sveže krvi, da razdrmamo ekipu, donesemo novu energiju", znali su često da govore treneri u neformalnim razgovorima, želeći da kažu kako nije dobro da atmosfera u svlačionici pređe u neku vrstu melanholije, da bude onih koji su presigurni i oni koji nisu dovoljno gladni.

Sudeći prema simptomima, Totenhemu se događa upravo to.

Liverpul, sasvim suprotno, iza sebe ima uzbudljive dve godine na transfer pijaci. Crveni su tada, u pomenutom porazu 1:4 igrali ovako: Minjole - Gomez, Matip, Lovren, Moreno - Milner, Henderson, Džan - Salah, Firmino, Kutinjo. I dok je navala, uz promenu Mane za Kutinja, ostala ista, odbrana i vezni red doživeli su značajan preobražaj.

Čim je došao na Enfild, Jirgen Klop je postao svestan da mora da dobije više upravo u defanzivi i organizaciji igre. Prvo je rešio dovođenjem svemoćnog Virdžila van Dajka i golmana Alisona, a to zadovoljstvo trebalo je papreno da se plati. Koliko? Prava sitnica - 147.000.000 evra! Na mala vrata došao je Endi Robertson, u igrača izrastao Trent Aleksander-Arnold, pa je poslednja linija "rešena".

Iz središnje trojke, u tom davnom porazu, u sastavu danas više nema samo Emrea Džana, koji skuplja minute u Juventusu, ali lako je moguće da u početnih 11 ne bude nijednog. I da zaigraju u međuvremenu preporođeni Džini Vajnaldum, kao i tandem kojeg tada nije bilo, Fabinjo i Nabi Keita. Njihova cena? Tačno 105.000.000 evra.

Ne, Klop i Liverpul nisu isključivo kupovali kvalitet. Ima tu igrača koji su došli za relativno mali novac, onih koji su pod harizmatičnim Nemcem postali neuporedivo bolji, a ima i klinaca iz akademije koji su uskočili. Međutim, ostaje činjenica da su Redsi, kako to već rade veliki klubovi, sve ono što im je nedostajalo jednostavno - kupili. I, u navedenim slučajevima, zavukli ruku duboko u džep.

Sve ono što u Totenhamu nisu radili. I, čini se, otišli pogrešnim smerom. U ovom trenutku Pevci su tek deseti na tabeli, s 12 bodova iz devet kola, dok Liverpul ima više nego dvostruko više, 25. Da, Totenhem ima novi stadion, najveći u Londonu, spektakularan, ali pogodilo se da se baš u vreme izgradnje stadiona gradila i fantastična mlada ekipa kojoj su falila još dva, tri ili četiri ekstra igrača da odvedu Spurse na vrh.

Dva, tri ili četiri igrača koja Poketino, za razliku od Klopa, nije dobio. I tu je ključna razlika, što je shvatio i veliki Nemac. U govoru posle primanja nagrade za UEFA trenera godine setio se i velikog rivala.
"Maurisio, mi smo dobili to finale i zato sam ovde ja, a ne ti. Tako to ide u fudbalu. Neko mora da pobedi. Međutim, to ne menja činjenicu da radiš sjajan posao. I svi to znaju".

Eto, to je Jirgen Klop. I ove će nedelje, sa smeškom - a ume li on uopšte drugačije - da stisne ruku kolegi, verovatno i da ga zagrli, a onda da krene u nastavak niza. Ili ne?

PREMIJER LIGA - 10. kolo

Petak
Sautempton - Lester 0:9 (0:5)
/Čilvel 10, Tilemans 17, Perez 19, 39, 57, Vardi 45, 58, 90+4. penal, Medison 85/ 

Subota
Mančester Siti - Aston Vila 3:0 (0:0)
/Sterling 46, De Brujne 65, Gundogan 70/

Brajton - Everton 3:2 (1:1)
/Gros 15, Mopi 80 penal, Dinj 90+4 autogol - Rišarlison 15, Kalvert Luin 76/

Vest Hem - Šefild Junajted 1:1 (1:0)
/Snodgras 55 - Muze 69/

Votford - Bornmut 0:0

Barnli - Čelsi 2:4 (0:2)
/Rodrigez 86, Meknil 89 - Pulišić 21, 45, 56, Vilijan 58/

Nedelja
15.00: (2,90) Njukasl (2,90) Vulverhempton (2,75)
17.30: (1,55) Arsenal (4,20) Kristal Palas (6,00)
17.30: (1,60) Liverpul (4,00) Totenhem (5,60)
17.30: (4,30) Norič (3,60) Mančester Junajted (1,85)

*** kvote su podložne promenama

Foto: Reuters


 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara