Smrt lidera Islamske države mogla bi da učini džihadiste opasnijim

Uprkos izjavama američkog predsednika Donalda Trampa, Islamska država nije uništena smrću lidera Abu Bakr el Bagdadija. Kao i kod većine terorističkih grupa, organizacija predstavlja mnogo više od njenog lidera. Ipak, nakon Bagdadijeve smrti postavljaju se ključna pitanja o značaju tog događaja za Islamsku državu i terorističke pretnje u svetu.

Prva i najhitnija briga je armija obožavalaca eliminisanog Abu Bakr el Bagdadija koja postoji unutar grupe, kao i ideologija Islamske države raširena planetom.

Za neke od izolovanih individualaca smrt lidera ID može da znači trenutak kada bi trebalo da stupe u akciju i izvedu teroristički napad. Grupa bi bez sumnje okarakterisala te napade kao planiranu osvetu iako bi oni bili oportunistički.

Takvi pojedinci će zbog prethodnih iskustava biti glavna preokupacija bezbednosnih službi širom sveta.

Za samu Islamsku državu pitanje će biti da li grupa može da nastavi koherentno delovanje u odstustvu lidera koji ih je vodio kroz najvažnije momente.

Možda Abu Bakr el Bagdadi nije imao istu ličnu harizmu kao Osama Bin Laden, ali je predstavljao značajnu figuru kada je grupa bila na vrhuncu moći.

Pod njim Islamska država je bila koherentna. U njegovom odsustvu pitanje će biti da li će naslednik uspeti da održi narativ.

Opasnost će predstavljati i fragmentacija među regionalnim podružnicama koje bi sada mogle da odluče da odrede nove prioritete zanemarujući globalnu agendu.

Najveći problem mogao bi da nastane između sirijskih i iračkih pripadnika ID. Islamsku državu su stvorili džihadisti iz Iraka koji su iskoristili konflikt u Siriji da bi narasli i proširili se. Kako su rasli u Siriji, sve više lokalaca im se priključivalo.

Tokom vremena nastale su dve grupe koje su zajedno napravile kalifat pod vođstvom Bagdadija. Njegova eliminacija mogla bi da rezultira sukobom između dve frakcije i zbog toga bi moglo da dođe do svađe o fokusu delovanja.

Zbog te fragmentacije ID bi mogla da postane opasnija. Prema iskustvima iz prošlosti, nakon ubistva lidera terorističkih grupa pretendenti na njegovo mesto koriste dramatično nasilje da bi se dokazali i objavili da su tu. Takođe može doći do žestokih unutrašnjih sukoba.

Istovremeno, Bagdadijeva smrt može da pokrene zanimljiva pitanja o Islamskoj državi i njenom sukobu sa Al Kaidom i drugim grupama u Siriji.

Neke rane reakcije džihadističkih grupa koje su bile protiv ID na terenu u Siriji sugerišu da bi one mogle da pokušaju da iskoriste situaciju protiv ID.

Međutim, hladnije glave mogle bi da razmišaju strateški i da pokušaju da iskoriste priliku za približavanje i ujedinjenje grupa.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво