Најновије

КОЛИНДА ПРИМИЛА НАГРАДУ, ПА ОПЕТ ПРОВОЦИРАЛА: Рођена сам с погрешне стране Гвоздене завесе!

Председница Републике Хрватске опет је изјавила да се родила "иза Гвоздене завесе".

Колинда Грабар Китаривић (Фото: Јутјуб)

- Не могу вам описати колико ми вечерашњи догађај значи - казала је поводом примања Фулбрајтове награде за животна постигнућа, те је – ако је веровати ХИНА-и – притом опет изјавила да је била "девојка рођена с погрешне стране Гвоздене завесе".

Колинда Грабар-Китаровић и раније је знала страним медијима говорити о свом трауматичном детињству "иза Гвоздене завјесе", попут скандала које је изазивала изјавама о томе да се "у Југославији није смела изјашњавати као Хрватица", да "није могла да бира између врста јогурта", да је "морала да саопштава властима колико ће хлеба бити потребно идуће недеље".

Део о забрани националног изјашњавања Хрватом и Експрес и низ других медија по Хрватској оспорили су као бесмислицу опсежним пописима становништва из СФР Југославије на којима се Хрватима уредно изјашњавало више од 4 милиона грађана. Па и венчаним листом између Јосипа Броза Тита и Јованке Будисављевић из 1952. у којој се Тито уписао као "Хрват".

Део о трауматичном детињству са само једном врстом јогурта Фактограф је оспорио као неистину, па и бесмислицу с обзиром на то да је о томе говорила као о наводном особном искуству, на основу опширних вишедеценијских докумената о млекарској индустрији у Југославији. Испало је да је домаћа производња млекарских производа тада била неупоредиво снажнија од домаће данас, па тако да је било и више врста различитих чак и воћних јогурта. Сличну судбину доживела је и њена тврдња о хлебу.

Али, шта са новом изјавом о рођењу у односу на Гвоздену завесу? РТЛ је пренео чак и политички пуно драматичнију верзију изјаве председнице.

- Не могу вам описати колико ми вечерашњи догађај значи', казала је хрватска председница, истакавши да је била девојка рођена с 'погрешне стране Гвоздене завесе' која је сањала друга места на којима су људи имали слободу избора, где се слободно могло говорити и изражавати своја уверења, а да се због тога не буде прогоњен - верзија је РТЛ-а.

Ако знамо, да је председница рођена 1968. године у Ријеци, тадашња СР Хрватска као једна од шест република СФР Југославије, је ли она заиста рођена "иза" Гвоздене завесе, је ли рођена с "праве" или с "погрешне" стране? И, ако је можда рођена са западне стране Гвоздене завесе, зар је могуће да председница Републике Хрватске, парламентарне демократије која је и чланица ЕУ и чланица НАТО, сматра да би источна страна Гвоздене завесе била "права"!? Она страна по којој су идеолошку дисциплину и страховладу утеривали КГБ, ШТАСИ, Секуритатеа и сличне тајне службе? Па да видимо како ствари доиста стоје.

Винстон Черчил лично је био аутор једне карте са Гвозденом завесом посред Европе на којој је Југославија заиста означена као једна од земаља "иза Гвоздене завесе", односно совјетског подручја утицаја, онога што ће се до 1955. претворити у Варшавски пакт. По тој карти Ријека се заиста налазила иза Гвоздене завесе. Само, по тој истој карти иза Гвоздене завесе налазио се чак и Беч... Јер, то је била карта из 1946. и Черчил је чињенично тачно утврдио да је и део Аустрије био у совјетској окупационој зони.

Од 1948. између Тита и Стаљина долази до драматичног политичког раскола и отада се Југославија убрзано примиче Западу, посебно САД. Колико су се ствари промениле отада до рођења Колинде Грабар Китаровић, показује стање са Гвозденом завесом какво је тај исти Черчил описао 1955.

А тек судбина Хрватске... Само неколико месеци пре него што је Черчил сложио своју карту, Хрватска се још звала Федералном Државом Хрватском, како је одлучено на 2. заседању ЗАВНОХ-а. 1946. то је била НР Хрватска, а од 1963. СР Хрватска, федерална јединица у којој се налазила Ријека у доба рођења данашње председнице. Еxпресс.хр је писао и о томе да је још 1951. генерал Коча Поповић ишао у седиште ЦИА како би затражио, што је и добио, оружје за обрану од СССР-а. Еxпресс.хр је писао о начинима на које је, врло брзо након раскола Тито-Стаљин, Југославија доставила тада најмодернији совјетски МИГ који се срушио на југословенској територији и уредно га послао САД на анализу.

Exoress. hr је писао и о тешкој кризи из 1971. када је Леонид Брежњев из Москве запретио Титу инвазијом, осетивши да је Тито слаб због протеста којима су се тражиле демократске промене, па је на то Ричард Никсон лично гарантовао Титу да ће га бранити.

Портал се притом користио декласификованим документима ЦИА и из канцеларије Ричарда Никсона. Писао је и о срдачном Кенедијевом дочеку Тита 1963., када је амерички председник посебно био одушевљен Кочом Поповићем.

Писао је и о војно-стратешком статусу СФР Југославије скоро цело то време практично у предворју НАТО-а, управо због заједничке одбране од претње СССР-а. Пре четири године Вашингтон Пост је открио да је вођство СССР-а, велику војну вежбу НАТО-а 1983, за длаку погрешно схватило као нуклеарни напад, те је умало дошло до неспоразума и нуклеарног рата.

Каква је била улога СФР Југославије по сценарију те војне вежбе НАТО-а из 1983.? Југославија, тако и Хрватска у њеном саставу, били су део западне алијансе коју би напао Совјетски Савез. Коначно, тај исти Вашингтон Пост баш пре неколико дана искористио је своју графику стања са "Гвозденом завесом" 1989.

По овој графици јасно је да је Југославија, па и Хрватска као њен део, социјалистичка земља, али са западне стране Гвоздене завесе. То савршено одговара историјско политичком положају Југославије и у доба инвазије и окупације Варшавског пакта на Чехословачку 1968., године у којој је рођена Колинда Грабар-Китаровић. Тада је Тито био шокиран инвазијом, колико се може видети из тадашњих вести и докумената, у сваком случају био је на страни реформистичког вође КП Чехословачке Александера Дубчека, којег је СССР срушио, а којег је подржавао Запад.

Другим речима, Ријека као град у Хрватској, која је била федерална јединица Југославије, до 1948. била је с источне стране Гвоздене завесе, да би - ако не већ од 1948., онда апсолутно од 1951. - до краја свог постојања била са западне, "праве" стране Гвоздене завесе. Па када председница Републике Хрватске говори да је "рођена с погрешне стране Гвоздене завесе", сматра ли да би јој у животу било боље да је рођена у некој од земаља и Варшавског пакта или напросто не разуме шта је то Гвоздена завеса? Исто као што не разуме ни проблематику с јогуртом или изјашњавање Хрватом у јединој републици у СФР Југославији која је имала властиту химну, "Лијепу нашу" као и данас, односно оно с крухом... итд.

Прочитајте ОВДЕ  коме то Заев поручује да ће мало сутра доћи на власт.

Извор: express. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА