Užice: Lokalna vlast najavila ukidanje dozvole za gradnju MHE "Ročnjak" 1Fotografija: Protest meštana/ Foto: Tijana Jevtić

Meštani Bisoke i okolnih užičkih sela, uz pravnu podršku udruženja Građanska čitaonica „Libergraf“ iz Užica, najverovatnije, uspeće da spreče izgradnju mini-hidroelektrane „Ročnjak“ na Ćosića vrelu, u ataru tog sela.

Danasu je potvrđeno u Gradskoj upravi za urbanizam da će beogradskoj firmi „Hidro duo“ biti ukinuta dozvola za izgradnju te elektrane koju joj je ta Uprava dodelila 2015. godine.

Do kraja ove sedmice, a možda i do četvrtka, Gradska uprava za urbanizam će doneti rešenje kojim će staviti van snage građevinsku dozvolu preduzeću „Hidro duo“ za gradnju te mini-hidroelektrane“, potvrdio je za Danas načelnik te uprave Zoran Despić.

On je objasnio da investitor nije zaopčeo gradnju u zakonskom roku, zbog čega je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrkture naložilo Gradskoj upravi za urbanizam Užica da donese rešenje o prestanku važenja dozvole.

Preduzeće „Hidro duo“ je prijavilo radove 2017. godine, ali nije ih započelo i time je izgubilo pravo na dozvolu. Pretpostavljamo da će investitor uložiti žalbu, ali nadamo se da će je Ministarstvo odbiti“, rekao je za Danas Despić.

On je dodao da ukidanje dozvole nema veze sa protestom meštana, koji su u nedelju upravo to i zahtevali od loklane vlasti. „Procedura je pokrenuta ranije i trebalo nam je vremena za usaglašavanje sa Ministarstvom, ali protest nema veze sa ukidanjem dozvole jer, i da ga nije bilo, mi smo planirali to da uradimo“, kazao je Despić.

Vladan Sinđić, predstavnik „Libergrafa“, kaže da je ukidanje dozvole očekivano, jer je njen rok istekao, a potom dodaje da nije jasno zbog čega je Gradska uprava za urbanizam odugovlačila sa donošenjem odluke.

Još u martu ove godine, Gradskoj upravi sam podneo zahtev za ukidanje dozvole. Tražili su mi zapisnik gradskog građevinskog inspektora, a kako on nije izašao na teren, morao sam da intervenišem u Ministarstvu koje mu je naložio da to uradi. On je, napokon, konstatovao da radovi nisu počeli, što je bilo dovoljno da se dozvola ukine“, objasnio je za Danas Sinđić.

Kako je Danas pisao, meštani su ogorčeni odlukom lokalne vlasti da dozvoli gradnju MHE i to u slivu vodoakumulacije Vrutci koja je pod strogim režimom zaštite, jer služi za vodosnabdevanje grada. Njenom izgradnjom, isticali su, nestato bi potok i bio bi uništen živi svet u njemu jer bi, od 2,5 kilometra dugog potoka, bila zacevljena dva kilometra toka od njegovog izvorišta.

Inače, Vlada Srbije je krajem prošle godine usvojila Uredbu o Prostornom planu područja posebne namene sliva akumulacije Vrutci, koja grad snabdeva vodom. Njime je detaljno razrađena prva zona zaštite akumulacije, brane i podbranskog dela i uspostavljen režim strogog sanitarnig nadzora, što podrazumeva zabranu gradnje objekata i postrojenja koja nisu u funkciji vodoprivrede, čuvanja i održavanja objekata brane i akumulacije

Ukidanje dozvole u sredu ili protest

Tokom poslednjeg protesta, meštani su poručili lokalnoj vlasti da će novi protest organizovati u sredu, 30. oktobra, ispred Skupštine grada, ukoliko do tada dozvola ne bude ukinuta. Iako je njeno ukidanje najavljeno do kraja sedmice, Sinđić je poručio da će okupljanja biti, ako do srede ne bude ispunjen zahtev meštana.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari