Osuđen prvi izraelski vojnik zbog pogibije palestinskog demonstranta 1Foto: EPA-EFE/STR (Arhiva)

Jedan izraelski vojnik osuđen je na 30 dana društveno korisnog rada jer je pucao bez odobrenja na palestinskog izgrednika u pojasu Gaze tokom nasilnih protesta, saopštila je danas izraelska vojska.

Petnaestogodišnji Otman Rami Hales je ubijen istočno od Gaze Sitija 13. jula prošle godine, sudeći po podacima Ministarstva zdravlja na toj palestinskoj teritoriji kojom vlada islamski ekstremistički Hamas.

Izraelska vojska je povela istragu o njegovoj smrti i zaključeno je da je izraelski vojnik, čiji identitet nije obljavljen, „pucao na palestinskog izgrednika koji se penjao na ogradu između Izraela i pojasa Gaze“ iako nije dobio dozvolu od nadređenih.

Vojnik je proglašen krivim za ugrožavanje palestinskog demonstranta ali istraga nije mogla da zaključi direktnu vezu između otvaranja vatre i smrti tinajdžera.

Nakon sporazuma sa tužilaštvom vojnik je osuđen na 30 dana korisnog rada u vojsci i još 60 dana suspenzije, a čin mu je smanjen, preneo je Frans pres.

Izraelski mediji ističu da je to prva osuda jednog izraelskog vojnika za smrt Palestinca od početka masovnih protesta na granici pojasa Gaze i Izraela krajem marta prošle godine.

Palestinci protestuju protiv blokade Izraela i za pravo na povratak na sadašnju izraelsku teritoriju odakle su pobegli ili su isterani nakon stvaranja Izraela 1948.

Najmanje 311 Palestinaca ubijeno je izraelskom vatrom od početka tog protesta, većina duž granice, a na hiljade ih je ranjeno.

U istom periodu ubijeno je osmoro Izraelaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari