1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Nemac koji hoće da bude gradonačelnik Temišvara

1. novembar 2019.

Prvi put bi jedan grad u Rumuniji mogao da dobije jednog gradonačelnika iz Nemačke. Dominik Samuel Fric potiče iz Švarcvalda, živeo je u Berlinu. A sada hoće da promeni grad koji voli – Temišvar.

https://p.dw.com/p/3SKDe
Rumänien Timisoara | Dominic Samuel Fritz, Kandidat Oberbürgermeister
Foto: Cristian Tzecu

U prostranoj dnevnoj sobi u Berlinu ima još nekoliko kutija za selidbu. Većina ih je već u kombiju. Ne bez izvesne nostalgije, Dominik Samuel Fric mi pokazuje pogled iz svog stana u starogradnji. „Ovaj balkon će mi nedostajati". Kao Berlinka po sopstvenoj želji, osećam empatiju. Ali, u glasu 36-godišnjaka se jasno razaznaje oduševljenje dok priča o svojim planovima: hoće da postane gradonačelnik Temišvara, grada koji „tolliko voli".

Sledećeg dana, Dominik napušta Berlin na neodređeno vreme. Do sada je bio šef kabineta bivšeg nemačkog predsednika Horsta Kelera. Mislim se: Da li bih ja, kao rođena Temišvarka, tako nešto radila?

Do najzapadnijeg rumunskog velikog grada put iznosi 1.200 kilometara. Za Temošvar više nema direktnih letova iz Berlina. Ovaj put on hoće da leti najpre do Budimpešte da bi tamo uzeo autobus za Temišvar tri sata vožnje. Taj put on dobro poznaje jer već 16 godina održava tesne veze sa rumunskim gradom. Ali, ovaj put je reč o karti u jednom pravcu.

Kako se rodila ljubav prema gradu

Bilo je to 2003. Kada je Dominik nakon mature radio kao volonter u jednom dečjem selu u Temišvaru. Tada se, kaže, zaljubio u taj grad. Stalno mu se vraćao, pa i za vreme studija političkih nauka i uprave u Nemačkoj, Francuskoj i Engleskoj.

Dominik Samuel Fric
Dominik Samuel FricFoto: Dominic Samuel Fritz

„Nakon deset godina međunarodne saradnje, diplomatije i javnog menadžmenta, hoću da svoju strast prema javnom redu sprovedem u delo i to tamo gde mi kuca srce, u mestu koje je postalo moj dom, u Temišvaru – kao gradonačelnik“, piše Fric na svojoj internet-strani, čija adresa u prevodu znači: gradonačelnik Dominik. Na društvenim mrežama je prisutan i haštag #dominikprimar, ispod kojeg su mnogi simboli podrške i simpatija.

Dominik je postao vrlo poznat i u rumunskom civilnom društvu. Učestvovao je u protestima protiv korupcije u Bukureštu i Temišvaru, vodio različite kulturne i duštvene projekte i odjednom, „a da to" kako sam kaže „nije ni primetio", postao – političar. U leto 2019. ga je nova stranka „Unija spasava Rumuniju" (USR) izabrala za svog kandidata za gradonačelnika Temišvara. Lokalni izbori se održavaju u junu 2020.

„Opasnost" za protivnike

Na Fejsbuku i drugim mrežama njegova popularnost je primetna. Sigurno i zbog toga što probleme grada odjednom hoće da rešava jedan strani državljanin. Ali, i zato što ne deluje kao običan političar.

„Dominik, hajde da malo proćaskamo", doziva jedan muškarac iz šik-kafea dok sam vodila intervju sa novopečenim kandidatom. I na društvenim mrežama su mnogi sa njim na „ti" i raduju se njegovm duhovitim idejama u predizbornoj kampanji.

Primer: pozvao je građane Temišvara da 1. Decembra, na nacionalni praznik Rumunije, pozovu na večeru nepoznate sugrađane. Trebalo je da to bude 101 domaćin jer moderna Rumunija slavi svoj 101. Rođendan. „A stoprvi ću biti ja lično", rekao je.

Domonik hoće da modernizuje javni gradski saobraćaj i da svakoj gradskoj četvrti povrati njen karakter. Da poboljša digitalizaciju uprave, da novi zamah privredi.

Njegov protivkandidat, aktuelni gradonačelnik Nikolae Robu, već u svom drugom  mandatu, sigurno neće ostati opušten. Bivši rektor Politehničkog univerziteta u Temišvaru je često bio na meti kritika zbog nekih neobičnih odluka. Godine 2021. Temišvar će biti kulturna prestonica Evrope i mnogi građani bi želeli da se grad za to dobro pripremi. „Trenutno gradska uprava koči snage inovacija i kreativnost u gradu. Ja bih želeo da dam izraza neverovatnom potencijalu koji ima ovaj grad."

Fric hoće da promeni mentalitet Rumuna

Na pitanje: šta ga nervira kod Rumuna, Dominik se smeje i kratko odgovara: „Netačnost", „a najviše me nervira to što je ona zarazna".

Temišvar
TemišvarFoto: Imago/robertharding/I. Trower

Činjenica je da Nemac hoće da menaj mentalitet Rumuna. Puno sreće! – mislim se ja. „U Rumuniji postoji izreka: šta da radiš? – ništa", a koji je Fric izokrenuo u klipu kojim je najavio svoju kandidaturu: „šta da radiš – nešto možeš!"

Klip je imao više od 220.000 pregleda na Fejsbuku. To je oko dve trećine građana Temišvara. Ako tako bude i sa rezultatima izbora sledeće godine, Dominik dugo neće da se vraća svom Berlinu, ali će zato u gradsku skupštinu Temišvara da uđe mnogo svežeg vazduha.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android