Историјски дан за српски баскет: Репрезентација Србије директно се квалификовала на ОИ у Токију

© ФИБАРепрезентације у баскету које су се директно пласирале на ОИ у Токију
Репрезентације у баскету које су се директно пласирале на ОИ у Токију - Sputnik Србија
Пратите нас
ФИБА је и званично саопштила имена по 4 екипе у мушкој и женској конкуренцији које су се директно квалификовале на Олимпијске игре 2020. и тимове који ће играти квалификације за пласман у Токио.

Први пут у историји баскет ЗxЗ постао је олимпијски спорт, тако да ће наћи своје место на ОИ које се одржавају у Токију следеће године. 

Најбоље 4 екипе на ФИБА ранг-листи ЗxЗ у категорији жена (Русија, Кина, Монголија и Румунија) обезбедиле су путовање на Олимпијске игре у Токију 2020. године, а турнир ће се играти од 25. до 29. јула, стоји на сајту ФИБА.

Најбоље 3 екипе на ФИБА ранг-листи у категорији мушкараца (Србија, Русија и Кина), заједно са домаћином Јапаном, придружиће им се у спортском парку „Аоми урбан спортс“ у округу Аоми, на дуго очекиваном догађају.

© ФибаРепрезентација Србије у баскету
Историјски дан за српски баскет: Репрезентација Србије директно се квалификовала на ОИ у Токију - Sputnik Србија
Репрезентација Србије у баскету

ФИБА рејтинг појединачних федерација израчунава сабирањем рангова на светској ранг-листи најбољих 100 играча на свету.

Укупно по 20 тимова у обе категорије стићи ће у Токио након квалификационих олимпијских турнира који ће се одржати у Индији током марта 2020. године.

Узбудљив, урбани и иновативни баскет ЗxЗ инспирисан је неколицином облика стрит-баскета који се играју широм света и сматрају се градским екипним спортом број један на планети. Спорт који ФИБА уводи на следеће ОИ, подразумева дуел два тима са по три играча који се суочавају на половини кошаркашког терена.

Овакав турнир је први пут успешно игран у међународном такмичењу на Олимпијским играма младих 2010. у Сингапуру , а 9. јуна 2017. године овај спорт је уврштен у олимпијски програм, почев од Игара у Токију 2020. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала