SAD uskraćuje Libanu 105 miliona dolara vojne pomoći

Nakon ostavke Saada al-Haririja uslijedile su velike demonstracije protiv vladajuće elite (EPA)

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa uskraćuje 105 miliona dolara sigurnosne pomoći za Liban, izjavila su dva američka zvaničnika, dva dana nakon ostavke libanskog premijera Saada al-Haririja.

State Department je poručio Kongresu u četvrtak da su Ured za budžet Bijele kuće i Vijeće za nacionalnu sigurnost odlučili uskratiti inostranu vojnu pomoć, izjavila su dva zvaničnika, koji su htjeli ostati anonimni, prenijela je Fena, pozivajući se na Reuters.

Zvaničnici nisu rekli zašto je pomoć uskraćena, a jedan od izvora rekao je da State Department nije Kongresu dao razlog za odluku.

State Department odbio je komentirati odluku.

Zabrinutost zbog Hezbollaha

Uprava je tražila odobrenje za pomoć još u maju, tvrdeći da je za Liban, važnog američkog partnera na nestabilnom Bliskom istoku, važno zaštititi svoje granice.

Pomoć je uključivala naočale za noćno posmatranje i oružje koje se koriste u graničnoj sigurnosti.

No, Washington je više puta izrazio zabrinutost zbog sve veće uloge u bejrutskoj vladi Hezbollaha, naoružane šiitske grupe koju podržava Iran i koju su Sjedinjene Američke Države stavile na spisak terorističkih organizacija.

Nakon Haririjeve ostavke u utorak uslijedile su velike demonstracije protiv vladajuće elite.

Američki državni sekretar Mike Pompeo pozvao je libanske političke vođe da pomognu u formiranju nove vlade, koja će odgovarati na potrebe naroda, te pozvao na okončanje endemične korupcije.

Izvor: Agencije