Medalja koja još fali 1Foto: STARSPORT

Reprezentacija Srbije u basketu je obezbedila plasman na Olimpijske igre u Tokiju.

Kako je FIBA saopštila tri najbolje plasirane selekcije, uz domaćina Japan, direktno su obezbedile učešće u Japanu.

Na ceremoniji kojoj su bili prisutni i predsednik FIBA Hamane Nijang uz generalnog sekretara FIBA Andreasa Zaglakisa, FIBA je objavila imena po četiri reprezentacije u ženskoj i muškoj konkurenciji koje će direktno, na osnovu pozicije federacije na FIBA 3×3 rang-listi, biti učesnici Olimpijskih igara u Tokiju.

U muškoj konkurenciji su to: Srbija, Rusija, Kina i Japan. Kod žena su direktni učesnici Olimpijskih igara reprezentacije Kine, Rusije, Mongolije i Rumunije. Treba imati na umu da je u svakoj od kategorija moguće imati maksimalno dve ekipe sa istog kontinenta (FIBA zone), a domaćin Japan ima samo šansu za jednim predstavnikom – ženskom 3×3 reprezentacijom.

Predsednik KSS Predrag Danilović izuzetno je zadovoljan što su srpski basketaši dobili vizu za Olimpijske igre u Tokiju.

– Ovo je ogroman uspeh za kompletnu srpsku košarku, za sve ljude koji su poslednjih godina angažovani u našoj 3×3 košarci! Ponosan sam na igrače koji su nosili i koji nose dres naše države, osvajaju medalje na svetskim i evropskim prvenstvima i koji su sigurno najzaslužniji što se Srbija direktno plasirala na Olimpijske igre 2020. Verujem da će naši momci napraviti dobar rezultat u Tokiju – rekao je Danilović.

Turnir 3×3 na Olimpijskim igrama biće istorijski pošto će ovo biti prvi put da se basket igra na najvećoj svetskoj pozornici. Učestvovaće ukupno osam ekipa, a ostale četiri saznaćemo putem kvalifikacionih turnira.

Olimpijske igra na programu su od 24. jula do 9. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari