British American Tobacco optužen za prisilni dječiji rad

Kompaniju BAT optužili su da prakticira prisilni i dječiji rad (EPA)

Kompanija British American Tobacco (BAT) se brani od optužbi da se koristi prisilnim dječijim radom, nakon što je objavljeno da su poljoprivrednici u Malaviju bili prisiljeni zapošljavati svoju djecu kako bi ispunili zahtjeve izrabljivačkih ugovora.

Londonski advokatski ured “Leigh Day” objavio je da je poslao pismo BAT-u uoči tužbe u ime gotovo 2.000 poljoprivrednika u Malaviju, uključujući nekoliko stotina djece, optužujući kompaniju da prakticira “prisilni i dječiji rad”, prenosi Hina.

“BAT izuzetno ozbiljno pristupa pitanju dječijeg rada i potpuno se slaže da se djeca ne smiju nikad izrabljivati, izlagati opasnosti i da im se ne smije uskraćivati obrazovanje”, saopćio je Simon Cleverly, čelnik BAT-a za korporativna pitanja.

Radila 10 do 12 sati dnevno

“Leigh Day” tvrdi da je BAT “ostvario ogromne profite od poljoprivrednika koji su bili primorani raditi za vrlo malu platu u strahu, pod prinudom i lažnim obećanjima, pa im nije ostalo ništa drugo osim da na farmama zaposle i svoju djecu”.

Djeca zbog toga nisu išla u školu i radila su 10 do 12 sati dnevno, dodala je advokatska kompanija, ističući da BAT dobija duhan s 20.000 do 35.000 farmi u toj afričkoj državi.

Izvještaj Ujedinjenih naroda iz prošle godine pokazao je da u Malaviju radi gotovo 2,1 miliona djece u dobi od pet do 17 godina, što je 38 posto te dobne grupe.

To se događa uprkos pokušajima vlasti u prošla dva desetljeća da iskorijene tu praksu, upozorio je UN.

Izvor: Agencije