Estonija: Robot asistirao tokom hirurške operacije

Hirurzi su rekli da im je robot pomagao u postavljanju usadaka i prilikom navigacije po kičmi (ITK.EE)

U bolnici u Tallinnu, glavnom gradu Estonije, prvi put korišten je robot tokom hirurškog zahvata.

Robot je pomagao timu hirurga u Centralnoj bolnici tokom operacije u predjelu kičme, prenosi Anadolija.

Hirurzi su nakon operacije u izjavi za medije rekli da im je robot pomagao u postavljanju implantata i prilikom navigacije po kičmi.

Robot je prvi te vrste koji je korišten u zemljama sjeverne Evrope.

“Prvu operaciju s robotom izveli smo istog dana kao i Indija”, kazao je doktor Taavi Toomela, glavni hirurg u Centralnoj bolnici, dodajući da je to revolucionaran korak za njegovu zemlju.

Brzo, efikasno i s malo rizika

“Ne postoji sličan robot u zemljama sjeverne Evrope ili u Rusiji. Zapravo, u Evropi postoji samo pet ovakvih robota. Potpuno će i trajno transformirati način na koji se izvode operacije kičme”, rekao je Toomela.

Robot, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama zvanično predstavljen krajem prošle godine, nazvan je ExcelsiusGPS.

“Poboljšanje implantata tokom operacije kičme mali je korak, ali činjenica da se operacije mogu obaviti tako brzo, efikasno i s tako malo rizika ogroman je korak naprijed”, kazao je Toomela.

Istakao je da se sve uobičajene operacije na leđima mogu uraditi uz pomoć robota, a to za pacijenta znači kraće vrijeme operacije, ali i brži oporavak.

“To uključuje i mnogo manje trauma za pacijenta. Robot radi minimalno invazivne operacije mnogo sigurnije i efikasnije”, zaključio je Toomela.

Izvor: Agencije