Najnovije vesti
Vesti Beograd
PRODAJE SE "SAVA CENTAR" Novi vlasnik moraće da uloži barem 40 miliona evra, favorit je POZNATI BIZNISMEN

PRODAJE SE "SAVA CENTAR" Novi vlasnik moraće da uloži barem 40 miliona evra, favorit je POZNATI BIZNISMEN

Posle nekoliko neuspešnih pokušaja da pronađe privatnog partnera koji bi uložio novac u rekonstrukciju "Sava centra", Grad Beograd je odlučio da ga ovoga puta ponudi na prodaju, prenela je "Politika".

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Sava Centar foto P Dimitrijevic (1) Foto: P. Dimitrijević / RAS Srbija
Sava Centar foto P Dimitrijevic (1)

Potencijalni kupac biće obavezan da zadrži primarnu namenu objekta kao kongresnog centra, kao i da u njegovu obnovu uloži najmanje 40 miliona evra. Podsetimo, poslednji put je procenjeno da "Sava centar", sa sve zemljištem na kojem se nalazi, vredi oko 100 miliona evra, ali isto tako nije tajna da je početkom ove godine imao dug od preko 6,3 miliona evra samo na ime poreza na imovinu!

Pročitajte još

Ovu vest potvrdio je na svojoj Fejsbuk stranici i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

- Tačna je informacija da će Grad Beograd veoma brzo objaviti tender za prodaju "Sava centra". Grad će od budućeg kupca, osim plaćanja za kupovinu ovog kongresnog centra, tražiti da se obaveže da će u objektu, koji je pod zaštitom Zavoda za spomeniku kulture grada Beograda, obavljati pretežno kongresnu delatnost što znači da nema promene namene i da u rekonstrukciju objekta uloži ne manje od 40 miliona evra - napisao je Vesić.

Razlog za ovakav preokret leži u činjenici da "Sava centar" proizvodi velike gubitke, procenjene na oko tri miliona evra godišnje, ali i činjenicu da prethodno nije bilo dovoljno zainteresovanih firmi za javno-privatno partnerstvo po kojem je bilo predviđeno da Grad ostane vlasnik 51 odsto "Sava centra".

Pročitajte još

Na prethodnom tenderu za javno-privatno partnerstvo jedino se javila kompanija "Delta" Miroslava Miškovića, ali je njena ponuda ocenjena kao nezadovoljavajuća, dok je na prvom javnom konkursu uz "Deltu" svoju ponudu dostavio i konzorcijum koji su činili Aerodrom "Nikola Tesla", "Energoprojekt" i Beogradski sajam. Međutim, u drugom krugu niko nije izašao sa obavezujućom ponudom.

I sada pred najavljenu prodaju "Sava centra" jasno je da je prvi favorit za njegovu kupovinu upravo Miroslav Mišković, mada su i u "Delti" svesni da će morati u rekonstrukciju objekta da ulože više od navedenih 40 miliona evra.