Linkovi

Sirija: Više od deset žrtava eksplozije automobila bombe


Vozilo oštećeno u eksploziji, arhivska fotografija (Foto: REUTERS/Rodi Said)
Vozilo oštećeno u eksploziji, arhivska fotografija (Foto: REUTERS/Rodi Said)

Najmanje trinaest osoba poginulo je u eksploziji automobila bombe u gradu Tal Abjad pod kontrolom kurdskih snaga na severu Sirije, saopštile su turske vlasti.

"Prema prvim informacijama, 13 civila je stradalo a oko 20 je povređeno", navelo je tursko Ministarstvo odbrane.

Grad Tal Abjad koji se nalazi na granici s Turskom, pod kontrolom je turskih snaga posle ofanzive na severu Sirije protiv kurdskih snaga koje smatra teroristima.

Turska je osudila napad koji je pripisala kurdskim snagama.

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je stradalo 14 civila i pobunjenika koji imaju podršku Ankare.

Opservatorija nije navela ko je odgovoran za napad.

Borbe nastavljene uprkos nastojanjima SAD da se poštuje primirje

Intenzivne borbe između Sirijskih demokratskh snaga (SDF) i militanata koje podržava turska nastavljene su u gradu Tal Tamr u severoističnoj Sirji, urpkos nastojanjima SAD da se izdejstvuje prekid vatre, saopštili su lokalni zvaničnici u petak.

Kurdski zvaničnici rekli su za Glas Amerike da su borbe nastavljene u selima Anek al Hava, Tal Muhamed, Kirbet Džamu i Mahmudija dok sirijska milicija, koju podržava Turska, pokušava da uđe u Tal Tamr na poziciji sedam kilometara udaljenoj od grada.

"Pobedićemo"

"Juče smo se suočili sa žestokim napadima i bilo je puno otpora", rekao je za Glas Amerike Banas Ziber, komandant SDF-a na terenu. "Izgubili smo neka sela, ali naši drugovi kasnije odbili su napade i napredovali u nekim selima, poput Mahmudija i Kirbet Džamu".

Ziber kaže da su se borbe kasnije fokusirale na sela Kasmija i Mahmudija, dok su borci SDF-a pokušavali da spreče napredovanje boraca koje podržava Turska. On je rekao da je SDF odlučna da odgovori na napade, obećavajući: "Mi ćemo pobediti i nećemo predati ni metar naše zemlje".

Izveštaji o borbama stižu u trenutku kada zvaničnici SAD govore da nastavljaju da pritiskaju obe strane da obustave borbe i da se drže prekida vatre koji su SAD i Turska dogovorile prošlog meseca. Zvaničnici SAD saopštavaju da je sporazum o prekidu vatre "uglavnom" održava, uprkos učestalim kršenjima.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo u petak je rekao da je u telefonskom razgovoru dan ranije sa svojim turskim kolegom, Melvutom Čavašogluom, ponovio poziciju SAD, naglašavajući potrebu da se obe strane pridržavaju sporazuma koji su postigli turski predsednik Tajip Rečep Erdogan i potpredsednik SAD Majk Pens 17. oktobra.

"Sekretar je naglasio našu poziciju zahtevajći da turska vojska, sirijske opozicione snaga koje podržava Turska i povlačenje snaga YPG budu u skladu sa izjavom po pitanju bezbedne zone", kaže se u saopštenju Stejt dipartmenta.

YPG je kurdska komponenta SDF-a i Turska je smatra za terorističku organizaciju. SAD, međutim, ne slažu se sa tom odrednicom i smatraju YPG za ključnog saveznika u borbi borbi protiv Islamske države.

Upad u Siriju

Turska vojska i njene savezničke sirijske miclicije 9. otobra započele su vojni upad u severoistično Siriju protiv SDF-a, nakon što je predsednik SAD prethodno odlučio da povuče trupe SAD iz tog regiona.

Ujedinjene nacije procenjuju da su u operaciji ubijene stotine ljudi i da je raseljeno gotovo 180.000, pre nego što su SAD i Turska postigle spoazum o prekidu vatre.

Lokanli lekari u severoistočnoj Sirji rekli su za Glas Amerike da je 206 civila ubijeno u borbama, dok je 1.086 ranjeno.

"Iako je prekid vatre potpisan između SAD i Turske, kao i između Rusije i Turske, borbe nisu zaustavljene ni za sekund. Naprotiv, napadi su postali žešći i nasilniji", rekao je Hasen Mi Memed, čelnik bolnice u Tal Tamru.

On je izrazio zabrinutost da bi bolnice u regionu mogle da ostanu bez medicinskih sredstava, kako broj žrtava bude rastao.

XS
SM
MD
LG