Pojačane mere bezbednosti u Češkoj zbog utakmice sa tzv. Kosovom i straha od srpskih zastava

I policija i obaveštajne službe plaše se da bi na utakmici mogli da se pojave politički transparenti sa porukama poput "Kosovo je Srbija" ili srpske zastave

  • 6
Zastava Ceske, Zastava Kosova Foto: Shutterstock

Policija i bezbednosne službe spremaju vanredne pojačane mere bezbednosti u strahu da na fudbalskoj utakmici reprezentacija Češke i takozvanog Kosova, sredinom novembra u Plzenju, bude političkih izgreda. Na stadon neće biti pušteni navijači domaćeg tima s drugim zastavama osim češkom, a zabranjeni su transparenti i odeća sa nacionalističkim porukama, što će ispred stadiona proveravati policija.

- Pratimo rizike vezane za moguću zloupotrebu utakmice za manifestaciju vlastitih političkih ciljeva - rekao je za češke medije izvor iz obaveštajnih službi Češke i dodao da je utakmica označena kao manifestacija vanrednog rizika.

Fudbal, Španija - Česka Republika, navijači Samo će češki navijači smeti na stadion Foto: Tanjug/AP

I policija i obaveštajne službe, kao i Fudbalski savez Češke, plaše se da bi na utakmici mogli da se pojave politički transparenti sa porukama poput "Kosovo je Srbija" ili srpske zastave, za šta bi češku reprezentaciju mogla da kazni UEFA, a boje se i izgreda čeških huligana i tvrdog jezgra navijača koji pružaju podršku Srbiji po pitanju Kosova i Metohije.

- Bezbednosne mere su intenzivnije i izuzetne. Međutim, ne želimo niti možemo da budemo konkretniji - rekao je medijima portparol Fudbalskog saveza Petr Šedivi.

Fudbalski savez i češka reprezentaciju su sredinom oktobra iznenada odlučili da ne dopuste uobičajenu prodaju ulaznica na internetu, gde karte mogu samo da se rezervišu uz broj lične karte, koje zatim mogu da se podignu na stadionu na dan utakmice. Na jednu ličnu kartu mogu da se rezervišu maksimalno četiri ulaznice, a na stadion će uz navijače sa Kosova moći da uđu samo državljani Češke jer ulaznice ne može da kupi nijedan stranac, čak i kad ima odobren boravak u Češkoj.

Utakmica, fudbal, Engleska, Kosovo Ulaznice neće dobiti nijedan stranac Foto: Tanjug/AP

- Vanredne mere bezbednosti su zbog toga da isključimo mogućnost da na napore češkog nacionalnog tima da se kvalifikuje na EURO2020 negativno utiču ponašanja stranih državljana koji žele da iskoriste fudbalsku utakmicu za političke proteste. U reprezentaciji verujemo da će to češki navijači shvatiti - kazao je u oktobru menadžer češke reprezntacije Libor Sionko.

Redarske službe legitimisaće sve navijače na ulazu u stadion, a do ovog vikenda od 11.700 ulaznica koliki je kapacitet stadiona u Plzenju u Češkoj ostalo je još 1.600 nerezervisanih. Kosovski fudbalski savez dobio je 927 ulaznica za svoje navijače, od toga 300 za partnere, sponzore i funkcionere saveza.

- Policija će od jutra nadzirati puteve u Plzenj, pratićemo navijače. Znamo da će se okupiti na trgu, a odatle će u maršu na stadion. Još prikupljamo informacije koliko navijača iz tvrdog jezgra će doći - kazala je portparol regionalne policije Martina Konradova.

Aleksandar Vučić, Miloš Zeman Miloš Zeman Foto: Tanjug

Fudbalski savez Češke apelovao je na navijače da se suzdrže bilo kakvih političkih gestova i insinuacija.

Takozvano Kosovo koje je dugo bilo na marginama pažnje češke javnosti u žižu se vratilo kada je predsednik Češke Miloš Zeman saopštio tokom posete Beogradu od 10. do 12. septembra da će predložiti da Češka povuče priznanje takozvanog Kosova zato što je to, kako je rekao, zemlja koju vode ratni zločinci. Vlada Češke je 2008. godine priznala takozvano Kosovo iako je donji dom parlamenta usvojio rezoluciju sa zahtevom vladi da to ne čini.

Najviši češki zvaničnici odbili su 10. oktobra na koordinacionom sastanku o spoljnoj politici predlog i argumente predsednika Češke Miloša Zemana da Češka povuče priznanje takozvanog Kosova, a šef češke diplomatije Tomaš Petšiček saopštio je posle sastanka da se državni vrh dogovorio da to pitanje nije uopšte na dnevnom redu.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    2. novembar 2019 | 14:23

    Pazite se braco cesi stizu teroristi ni takozvani fudbaleri nista nisu bolji.

  • Дејан Младеновић

    2. novembar 2019 | 14:01

    ватиканска уефа ће казнити Чешки фс због Српских застава а истовремено заборавља шта су рвати са украјинцима радили прошле недеље на утакмици лиге европе!!

  • RCINUS

    2. novembar 2019 | 14:12

    Pa šta je ovo fašizam... nemogu srpski gradjani da udju na utakmicu.. Gde je tu demokratska evropa i njene civilizaciske vrednosti...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA