NDMBG: Ukidanje linija 19 i 28 nastavak urušavanja prevoza u Beogradu, vlast da povuče odluku

Beta 02.11.2019

Incijativa Ne davimo Beograd ocenila je danas da se ukidanjem trolejbuskih linija 19 i 28 nastavlja urušavanje sistema javnog prevoza u Beogradu i pozvala nadležne da povuku odluku o ukidanju tih linija i da ih dodatno unapredi.

Ne davimo Beograd je navela da umesto da unapredi javni saobraćaj i građanima obezbedi pouzdan i efikasan sistem, gradska vlast je bez jedine direktne veze sa gradom ostavila stanovnike Zvezdare i Konjarnika.

"Koliko je ovo nepromišljen potez govori činjenica da se na trasi linije 28 nalaze čak tri studentska doma koja ona povezuje sa Studentskim trgom i većim brojem fakulteta", navodi se u saopštenju.

Ne davimo Beograd je podsetila da su linije 19 i 28 mesecima bile u prekidu zbog radova na Trgu republike, što je, po njenoj oceni, veoma otežavalo život građana naselja kroz koja prolaze.

"Svaki stanovnik opštine Zvezdara je iskusio ozbiljna kašnjenja javnog prevoza u prethodnom periodu. Pored kašnjenja, ono što još više otežava život ljudi koji zavise od javnog prevoza jesu ogromne gužve kada autobus, trolejbus ili tramvaj konačno stigne na stajalište", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je razvoj i održavanje javnog prevoza posebno važno kada se zna da se Beograd suočava sa alarmantnim nivoima zagađenja vazduha.

"Radikalno poboljšanje javnog transporta i smanjenje automobilskog saobraćaja, koji je u velikoj meri izvor zagađenja, je upravo jedna od konkretnih mera za smanjivanje zagađenja vazduha", navodi se u saopštenju.

Inicijativa je podsetila na njen plan "30 minuta od posla do kuće" koji predviđa, kako je navela, radikalnu optimizaciju javnog prevoza kroz uvođenje ekspres linija i veliko grananje žutih traka i davanje priroriteta prolaska vozilima javnog prevoza.

(Beta, 11.02.2019)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »