UNS: Devet od deset napada na novinare nekažnjeno

Povodom 2. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, Udruženje novinara Srbije sa žaljenjem ističe da u Srbiji najveći broj odgovornih za napade na novinare i medijske radnike nije kažnjen ili protiv njih uopšte nije pokrenuta istraga.

Udruženje novinara Srbije sa žaljenjem ističe da je broj napada i pritisaka na novinare i medijske radnike u 2019. veći za skoro 50 odsto nego lane, kada su bila 54 ovakva slučaja, dok ih je ove godine sedamdeset sedam.

Podržava rad Komisije za istraživanje ubistava novinara i smatra je zaslužnom za prvostepenu presudu optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije, prikupljanje dokaza u slučaju ubistva Milana Pantića i rada na rasvetljavanju okolnosti smrti Dade Vujasinović, kao i saradnju medijskih i novinarskih udruženja na izradi zajedničke platforme za zaštitu bezbednosti novinara i medijskih radnika.

UNS je zabrinut i zbog odlaganja suđenja optuženima za paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića i očekuje potpuno sudsko rasvetljavanje tog napada, kao i prebijanja urednika tog portala Željka Matorčevića.

Udruženje podseća da je čak 39 novinara i medijskih radnika koji su radili za srpske redakcije, među kojima su Slavko Ćuruvija, Milan Pantić, Dada Vujasinović i žrtve bombardovanja RTS-a, ubijeno, oteto, nestalo ili izgubilo život pod nerasvetljenim okolnostima, u periodu od 1991. do kraja 2001. godine.

Samo na Kosovu i Metohiji od avgusta 1998. do septembra 2005. godine ubijeno i nestalo 14 novinara i medijskih radnika, a ni u jednom slučaju nisu pronađene njihove ubice i otmičari, ukazuje UNS.

Više od tri godine nisu pronađeni ni napadači na Ivana Ninića, kao ni odgovorni za prebijanje urednika Foneta Davora Pašalića 2014. godine, navodi se u saopštenju.

Po statistici Međunarodne federacije novinara (IFJ), u poslednjih deset godina ubijena su 1.064 novinara, a sudski epilog imalo je tek svako deseto ubistvo.

UNS se pridružuje i pozdravlja akciju IFJ-a protiv nekažnjivosti za zločine nad novinarima.

"Ova hladnokrvna ubistva novinara imaju za cilj da sakriju istinu i terorišu one koji se usude da je otkriju. Ubiti novinara i pobeći, znači ubiti demokratiju", poručio je IFJ, navodi UNS.

U saopštenju se podseća da je Odbor za zaštitu ljudskih prava Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 18. decembra 2013. godine usvojio predlog da 2. novembar bude Međunarodni dan zaštite novinara.

Na taj dan, 2013. godine, novinari francuskog Radija Frans internasional (Radio France International) Žislen Dipon i Klod Verlon, ubijeni su u Maliju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво