Настављају се улагања на српско-румунској граници код Накова

КИКИНДА: Град Кикинда са партнерима наставља улагања у инфраструктуру на српско-румунској граници код Накова у оквиру пројекта прекограничне сарадње „Унапређење повезаности Баната 2”. Нови пројекат из Интеррег ИПА програма сарадње Румунија - Србија вредан је нешто више од 1,3 милиона евра, од чега је из фонда ЕУ обезбеђено око 972. 500 евра, а треба да се заврши до 31. јула 2021. године.
е
Фото: М. Митровић

Овај пројекат је заправо наставак недавно успешно реализованог пројекта „Унапређење повезаности Баната”, а реализују га као водећи партнер ЈП „Путеви Србије”, заједно са партнерима Градом Кикинда, румунском општином Жомбољ и Регионалним центаром за друштвено-економски развој „Банат” из Зрењанина.

Окосницу пројекта „Унапређење повезаности Баната 2” чини рехабилитација државних путева на територији Града Кикинде и општине Жомбољ који воде до граничног прелаза. Планирано је и да се новоизграђена бициклистичка стаза, од периферије Кикинде до самог граничног прелаза, осветли соларним осветљењем.

Реализацијом пројекта ће се тако дати значајан допринос постизању савремених стандарда квалитета путне инфраструктуре која је главни канал за превоз терета и путника, а игра и важну улогу у побољшању друштвено-економских стандарда у прекограничном региону.

- Конкретно, ми ћемо реконструисати део државног пута од Кикинде до Накова, у дужини од скоро два километра, чиме ће се унапредити безбедност саобраћаја. Поред инвеститорске улоге коју имамо у изградњи, финансирању и одржавању великих инфраструктурних пројеката на државној путној мрежи, наше предузеће учествује и овим пројектима који за циљ имају повезивање два града, у овом случају Кикинде и Жомбоља - наглашава извршна директорка ЈП „Путеви Србије” и менаyер овог пројекта Биљана Вуксановић.

Заменик покрајинског секретара за привреду и туризам АП Војводине Павле Почуч констатовао је да активне мере републичке и покрајинске администрације, али и овакви пројекти доприносе да се постојећа путна и укупна инфраструктура унапређују, да инвеститори интензивније улажу у овај део Баната и да се отварају нова радна места, значајно се повећао и број туриста.

Почуч је додао да кроз привлачења алтернативних извора финансирања у Банату је значајно ојачала економија и обезбеђени су далеко јачи привредно-економски ресурси, посебно на релацији између Србије и Румуније, јер су републичка и покрајинска врада и Град Кикинда препознали значај прекограничне сарадње. Према његовим речима резултат су реализовани први доласци инвеститора из Румуније, те да се у наредном периоду очекује да предвиђена улагања допринесу даљем економском јачању овог региона.

- Мислим да је отварање граничног прелаза Наково-Лунга био један од кључних тренутака у економском развоју Кикинде, у протеклих неколико година. Постали смо атрактивна инвестициона средина. Компанија „Зопас” отворила је фабрику, а прелаз је допринео великој циркулацији људи између два погранична дела. Више од 800.000 путника је током претходних пет година користило овај прелаз, а 76 одсто њих су били страни држављани - наглашава члан Градског већа Кикинде Саша Танацков. Он то поткрепљује и иницијативом српске стране да прелаз почне на ради 24 сата и буде омогућен аутобуски и теретни саобраћај.

Председник румунске пограничне општине Жомбољ Дариус Адриан Постелницу навео је да су већ реконструсали све планиране путеве, док овај пројекат доживљају као бољитак, јер ће се брже и сигурније стизати до Кикинде и даље. Директорка Регионалног центра за друштвено-економски развој „Банат” Ирена Живковић је указала је да у претходно окончаном пројекту модернизован прелаз са српске стране и створени услови да прелаз Наково-Лунга функционише 24 сата, изграђена двосмерна бициклистичка стаза од Кикинде до граничног прелаза Наково, али и да је успостављена Канцеларија за информације и промоцију прекограничне економске сарадње са седиштем у Кикинди.

М. Митровић

 

Пројекат „Кикинда данас“ реализује ДВП Дигитал, а суфинансира Град Кикинда. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не одражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести