Treslo se od Banjaluke do Sarajeva: Snažan zemljotres potresao BiH (VIDEO)

Novosti online/ D. L.

02. 11. 2019. u 15:23

Zemljotres se osetio i u Banjaluci

Тресло се од Бањалуке до Сарајева: Снажан земљотрес потресао БиХ (ВИДЕО)

Foto: Emsc

Snažan zemljotres pogodio je područje oko Travnika, u Bosni i Hercegovini.

Epicentar potresa jačine 4.8 stepeni po Rihteru, lociran je na dubini od 10 kilometara, 80 kilometara severozapadno od Sarajeva, 60 kilometara jugoistočno od Banjaluke.

Zemljotres se osetio i u Banjaluci gde je podrhtavanje tla trajalo oko 7-8 sekundi.

Podrhtavanje tla osetilo se i u Modriči, Bijeljini, Tesliću, Tešnju, Živinicama, Travniku, Zenici, Vitezu.




Prema komentarima na sajtu koji je zabeležio potres, EMSC, osetio se izuzetno jak udar u dva navrata. Drugi svedok napisao je da se tlo treslo i da je dosta bio zvučan.

Prema pisanju medija u BiH, najdramatičnije je bilo u Travniku, gde su sa krovova padali dimnjaci, a u mnogim kućama pukli su i zidovi.

Građani su vidno uznemireni i u strahu od novog podrhtavanja, a većina je napustila svoje domove i nalaze se na ulicama.

Procenjeni intenzitet u epicentralnoj zoni bio je između šest i sedam stepeni Merkalijeve skale.

U epicentralnoj zoni zemljotres ovog intenziteta može izazvati oštećenja na starim i slabije građenim objektima, slike sa zidova padaju, padaju predmeti sa polica, stanovništvo ga oseti.


NEMA POVREĐENIH NI EVAKUISANIH

- Direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak izjavio da u zemljotresu, koji je pogodio centralni deo BiH, prema raspoloživim informacijama, nije bilo povređenih niti evakuacija.

Solak je naveo da se "dobro treslo", da su ljudi izašli na ulice, ali da nema razloga za paniku i brigu.

"Nema značajnije štete. Nekoliko cigli i crepova je palo sa starijih objekata. Kolege su na terenu, pregledaju da nema neke potrebe za pomoći u nekim objektima, rekao je Solak za N1.

On je dodao da je konstantno na vezi sa kolegama iz Srednjobosanskog kantona i stanovništvom. Solak je istakao da je ovo možda najjači zemljotres u ovoj i proteklih nekoliko godina.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije