Direktan sudar vozila Hitne pomoći i putničkog automobila: Saobraćaj kod Bistrice obustavljen, lekari ukazuju pomoć povredjenima (VIDEO)     ·     Bošnjaci davali svoja imanja džabe da se put proširi za komšije Srbe: Divan primer sloge u selu Osoje kod Prijepolja, po direktnom nalogu predsednika Vučića asfaltira se put (FOTO)     ·     Stiže ekranizovana priča koja ledi krv u žilama, snima se film o ozloglašenoj “žutoj kući” na Kosovu: Potpisivali papire kao donori pa na svirep način ubijani, krv je bila svuda po podu i zidovima (FOTO)     ·     Jedna od najlekovitijih planina u Srbiji, a malo ko za to zna: Na Javor dolaze astmatičari, anemični i oni sa slabim imunitetom - iz prirodne oaze odlaze preporođeni (FOTO)     ·     Pronađeno telo podoficira Vojske Srbije koji je tokom vežbe upao u vodu     ·     Bukte požari širom Srbije: Vatrogasci se uhvatili u koštac sa plamenom izazvanim na otvorenom prostoru     ·     Teška saobraćajna nesreća u Svilajncu: Izgubio kontrolu nad vozilom pa sleteo sa puta     ·     Svetlana Dragijević majka ubice male Danke odbila da svedoči     ·     Vatreni obračun u Kolašinu: Zapaljen skupoceni audi, osumnjičeni za ovo delo prilikom hapšenja napao policajce     ·     Ekološka bomba kod Topole se konačno sanira: Nesanitarna deponija Torovi svaki čas gori, uzrok je nepažnja pojedinica koji tragaju za sekundarnim sirovinama     ·     Pune ruke posla za Hitnu pomoć tokom vremenskog rolerkostera: Najviše se javljali bolesnici koje pate od visokog pritiska i astmatičari     ·     Sinoć napadnut mladić na Autokomandi u Beogradu     ·    


Autor: RINA.rs


Хајдучица на комбајну: У седмој деценији вози “Златка” и тако планира бар још 20 година (ФОТО)


 

Велика Плана – Да је жена стуб породице, својим животом потврђује Душанка Петковић из села Губераш код Велике Плане, коју најчешће можете видети на комбајну или трактору иако је загазила у седму деценију.

 

„Комбајн Златко је позлатио своје постојање, увезен је полован из Немачке, од почетка смо заједно и заједно старимо, њему је 60 година, мени нека више и даље га возим, помажем сину

Александру и помагаћу све док ме здравље служи”, каже за РИНУ вредна Душанка.

 

Ова вредна жена верује да свака машина има душу, па како се опходиш према њој тако узвраћа.

 

“Златка знам у душу, а и није много захтеван, док ја будем жива и он ће радити, а чини ми се да могу још доста да радим, бар још двадесдет година”, прича кроз осмех Душанка.

 

Често је зову и хајдучица, али са разлогом јер њеним венама тече крв хајдука Вељка. Ова хероина никада се није либила никаквог посла а са својим покојним мужем Миланом је од зараде за само једну сезону вршаја направила кућу. У свој садашњи дом ушла је са 15 година, онако како су обичаји налагали, са белим велом на глави и иако је живот много пута искушавао, одлучила је да ту и остане, све док је како каже, не изнесу са “белим прекривачем”.

 

“Заволела сам ову кућу, радила сам у њој, живела, стварала породицу и троје деце родила и одгајила”, каже Душанка и додаје да себе сматра богатом женом, јер данас има осаморо унучади и троје праунучади.

 

Нажалост, живот је хтео да је супруг рано напусти, а она је остала у четрдесетој удовица са троје деце и живим свекром и свекрвом. У дом Петковића уселила се зебња стари су страховали да ће их Душанка као млада жена напустити и преудати се.

 

„Када је свекар Жарко умирао, тражио је да му пружим руку као обећање да кућу нећу оставити. Рекао ми је, дај ми обећање да ћеш кућу чувати, јер ако ти кућу оставиш посрнуће, пашће, без тебе не може“, присећа се Душанка и додаје да је већ 20 година удовица.

 

Одлучна у својој намери да сачува породично гнездо Душанка свако јутро загрли стубове куће коју чува за своју децу и унучад, породицу и срцем прославља крсну славу Светог Николу.

 

РИНА


02.11.2019.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO