GRMELO IZNAD RUSIJE: Pogledajte kako je izgledala zajednička vežba srpskih i ruskih vazduhoplovaca BARS 2019 (FOTO)
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

peta po redu

GRMELO IZNAD RUSIJE: Pogledajte kako je izgledala zajednička vežba srpskih i ruskih vazduhoplovaca BARS 2019 (FOTO)

Društvo -

Piloti Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije i njihove kolege iz Vazdušno-kosmičkih snaga Oružanih snaga Ruske Federacije uspešno su u Rusiji izveli zajedničku letno-taktičku vežbu BARS 2019, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Petu po redu zajedničku vežbu, koja je održana u Rusiji i čiji naziv je skraćenica - bratstvo avijatičara Rusije i Srbije, obeležili su izuzetna obučenost, dobra komunikacija i duh prijateljstva srpskih i ruskih pilota. Učesnicima vežbe, po naredbi ministra odbrane Ruske Federacije generala armije Sergeja Šojgua, uručene su medalje za uspešno učešće na vežbi.

foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić, koji je predvodio grupu pilota Vojske Srbije, rekao je da je veoma zadovoljan prikazanim, posebno ističući demonstriranu obučenost, ali i veliku motivisanost pripadnika dve vojske. - U potpunosti smo izvršili zadatke dogovorene na planskoj konferenciji i na pripremama, i smatramo da smo bitno unapredili saradnju i obučenost, što svedoči o napretku vežbe, ali je i razlog više da nastavimo u istom pravcu, istakao je pukovnik Krnjajić. Izrazivši zadovoljstvo zbog uspešne realizacije kompleksnih zadataka, načelnik 185. Centra za pripremu i borbenu primenu jedinica vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije pukovnik Aleksej Vladimirovič Rotko, vežbu je ocenio visokom ocenom.

foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

- Noćna dejstva bila su izuzetno zahtevna. Svi postavljeni ciljevi su ispunjeni a posade su opravdale poverenje, ali i unapredile svoja znanja i iskustva, u uslovima koji su blizu ratnih, rekao je pukovnik Rotko, i posebno istakao zadovoljstvo zbog veoma dobre saradnje između članova mešovitih posada. Svojevrsni domaćin pripadnicima Vojske Srbije, predstavnik komande Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije pukovnik Konstantin Surikov, zahvalio je svim učesicima na poštovanju mere bezbednosti, a posebno tehničkom osoblju koje je dobro pripremilo vezduhoplove i tehniku i omogućilo uspešno izvršenje svih zadataka.

Zamenik komandanta 890. helikopterske eskadrile, major Bojan Trkulja je prvi put na vežbi BARS, ali ima dosta iskustva saradnje s ruskim kolegama, jer je ove godine proveo šest meseci na usavršavanju u Rusiji.

foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

- To je saradnja s prijateljima. Zaista vidim ozbiljan iskorak u obuci, pre svega jer se ruske kolege trude da nam prezentuju svoje mogućnosti i ukažu na načine uz pomoć kojih bi unapredili nivo izvršenja zadataka – kaže major Trkulja, koji posebno ističe veliki značaj noćnog letenja na vežbi, koga je sačinjavalo više kompleksnih zadataka i elemenata leta, od navigacijskog letenja, vanaerodromskog poletanja i sletanja, do dejstva iz nevođenih raketnih zrna i topa, a sve to tokom jednog leta. Ovogodišnja vežba izvedena je po temi „Priprema i realizacija borbenih dejstava u toku izvršenja zadataka sprečavanja eskalacije oružanog sukoba na državnoj granici i sprovođenje akcije traganja i spasavanja".

Prema scenariju vežbe, oružani sukob je počeo na državnoj granici. Rukovodstvo vežbe je postavilo komandantu mešovite vazduhoplovne grupe zadatak da konflikt lokalizuje.

foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Nakon detaljnih priprema, piloti aviona MiG-29 i helikoptera Mi-8, u mešovitim posadama realizovali su složene letačke zadatke, uključujući bojevo gađanje i letove u noćnim uslovima. Lovački avioni efikasno su presretali vazdušne ciljeve, dok je zadatak helikopterskih jedinica bio neutralisanje neprijateljske žive sile radi pripreme desantne prostorije i iskrcavanje desanta, kao i borbeno traganje i spasavanje.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track