Mnogo drame, isto stanje: Siti na minut bio na minus tri, ali i Liverpul je vaskrsao (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 02.11.19. | 18:14

Preokreti na utakmicama glavnih kandidata za titulu šampiona Premijer lige

Navijači su treptali kao migavci, ali igrači Liverpula i Mančester Sitija su masno plaćeni baš i da sebi ne bi dozvoljavali da ih emocije nadvladaju, već da igraju od prvog, pa do poslednjeg minuta. Pa nek je to i peti minut sudijske nadoknade kada je Sadio Mane pogodio za preokret na gostovanju kod Aston Vile koji je Redse zadržao na plus šest u odnosu na Mančester Siti, koji je i sam koračao poi vici ambisa, ali ga je Kajl Voker spasio bruke protiv Sautemptona. U oba meča od 0:1 i 2:1 i status kvo posle utakmica 11. kola Premijer lige, iako su i Vila i Sautempton pretili da opasno podlože šampionsku trku.

Na kraju, ćorak. U skladu sa kvalitetom. Jer prosto su Liverpul i Siti previše kvalitetni. Taman što smo pomislili da će navijači Reds posegnuti za raznim teorijama zavere o video tehnologijii, ukazao se Sadio Mane – i on ih je prethodno nervirao kada je pokušao simulacijom da iznudi jedanaesterac za Redse – koji je u petom minutu sudijske nadoknade glavom sproveo savršen centaršut slavljenika Trenta Aleksander-Arnolda, igrao je on svoju 100 utakmicu u Liverpulovom dresu, u Vilinu mrežu za konačnih 2:1.

Izabrane vesti

Možda i zasluženih, jer je Liverpul posle bledog izdanja u prvom poluvremenu u drugom potisnuo rivala u naručje golmana Toma Hitona. Mada nije baš ni da se Vila tu nešto pitala. Prosto nije imala odgovor za silovite napade gostiju. Dugo se držala, dok je VAR tehologija skakala po živcima gostujućih navijača. Prvo je naime upotrebljena kako bi se utvrdilo da Trezege nije bio ofsajdu kada je na pas Džona Mekgina pogodio za 1:0. I ničeg tu nije bilo sporno, gol čist kao suza.

Međutim, druga primena VAR tehnologije je izazvala veliku polemiku u Engleskoj. Roberto Firmino je pobegao čuvarima i pogodio za izjednačenje, ali je on poništen zbog milimetarskog ofsajda koji nije bio tako očigledan čak i kada je snimak pregledan, a sudije izvukle one plave i crvene linije. Svi oni koji smatraju da bi video tehnologija trebalo da se koristi samo kako bi se izbegle očigledne sudijske greške verovatno su čupali kosu i pitali se kuda ide moderan fudbal?  Firmino je bio “u liniji”. I preporuka je da se u takvim situacijama prednost da napadačima. Ali kad već dođe do VAR-a onda je svaki centimetar važan. Pa je tako ovaj gol poništen.

Avaj, ovaj Liverpul nikad ne treba otpisivati, setite se samo prošlogodišnjeg polufinala Lige šampiona i onih 4:0 sa Barselonom. Tada su Divok Origi i Žoržinjo Vajnaldum bili junaci, danas je to bio Sadio Mane. I ne samo zbog tog gola, samo koji minut ranije, bio je tačno 87, baš je Mane centrirao do Endrjua Robertsona i tek tada je Liverpul stigao do izjendačenja. Samo tri minuta su ga delila od premijernog poraza u Premijer ligi, na kraju deseta pobeda u sezoni.

Na Vila Parku šok, verujemo jednak onome na Etihadu. Jer i tamo je bilo nabijeno emocijama, pošto je Sautempton, samo osam dana nakon što mu je Lester izvukao uši i nalupao šamare sa onih 9:0, pretio da napravi jedno od iznenađenja sezone, ali se na kraju ipak videlo koliko je on kvalitetom deficitaran u odnosu na Mančester Sitiju. Kao i u Birmingemu od 0:1 do 2:1 s tim da je ovde domaćin slavio, a navijači umesto Manea u zvezde kovali Kajla Vokera. Iskusni bek je naime prvo kao na tacni servirao Serhija Aguera za 1:1, da bi potom i sam pogodio za potpuni preokret i uzdah velikog olakšanja Sitijevog golmana Edersona. Brazilac se naime uveliko navikavao na ulogu tragičara utakmice, pošto je njegov kiks dozvolio Džejmsu Vord-Prauzu da dovede Sautemton u vođstvo od 1:0.

Svi su ipak mislili da je to samo manja nezgoda na sigurnom putu Građana ka pobedi. Svi osim izabranika Ralfa Hasenutla. Jesu oni naravno iskopali rov ispred Aleksa Mekatrija, koji posle onih 0:9 na golu zamenio Angusa Gana, jeste lopta sve vreme bila u nogama domaćih fudbalera, ali tako nekarakteristično za timove Pepa Gvardiole – nije bilo nikakvog plana u Sitijevoj igri. Probao je Gvardiola i da uvođenjem Gabrijela Žezusa kao ispomoći Serhiju Agueru pojača napadačku silu mančesterskog tima, ali nije vredelo.

Levo, desno, napred, nazad, bez smisla, bez ideje kako da se probije odbrana kojoj je Lester strpao devet. Sveci su iznenadili i sami sebe, a nesumnjivo i protivnika. Avaj, suvi kvalitet je morao da dođe do izražaja, nije ni lako držati koncetraciju kad se 90 minuta braniš, pa je u 70. minutu Serhio Aguero sprečio Sitijevu bruku, a zatim Kajl Voker učinio da se tih sat i kusur vremena strepnje potpuno zaboravi.

Međutim, ni Sitijevo slavlje nije bilo poptuno. Jer na minut su Građani bili na tri boda zaostatka za Liverpulom, narednih sedam na četiri… A na kraju su ostali tamo gde su i bili pre današnje utakmice.

ENGLESKA 1 - 11. KOLO: 

Subota
Bornmut - Mančester junajted 1:0 (1:0)
/King 45/

Mančester Siti - Sautempton 2:1 (0:1)
/Aguero 70, Voker 86 - Vord-Prauz 13/

Arsenal - Vulverhempton 1:1 (1:0)
/Obamejan 21 – Himenez 76/

Vest Hem - Njukasl 2:3 (0:2)
/Balbuena 73, Snodgras 90 - Klark 16, Fernandez 22, Šelvi 51/

Šefild Junajted - Barnli 3:0 (3:0)
/Lundstram 17, 43, Flek 44/

Aston Vila - Liverpul 1:2 (1:0)
/Trezege 21 – Robertson 87, Mane 90+5/

Brajton - Norič 1:1 (0:0)
/Trosar 68, Dafi 82/

18.30:  (5,20) Votford (3,70) Čelsi (1,70) 

Nedelja

15.00:  (3,30) Kristal Palas (3,25) Lester (2,25) 
17.30:  (2,70) Everton (3,25) Totenhem (2,65) 

NAPOMENA: Kvote su podložne promenama

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara