Najnovije vesti
Vesti Politika
KOSOVSKI LIDERI, A PASOŠ SRPSKI Čitaku nije jedina, ni Tači, Veselji i Kurti NISU SE ODREKLI NAŠEG DRŽAVLJANSTVA i to nije kraj spiska

KOSOVSKI LIDERI, A PASOŠ SRPSKI Čitaku nije jedina, ni Tači, Veselji i Kurti NISU SE ODREKLI NAŠEG DRŽAVLJANSTVA i to nije kraj spiska

Većina albanskih političara sa Kosova i dalje ima srpsko državljanstvo. Kako "Blic" nezvanično saznaje, naš pasoš imaju Hašim Tači, Aljbin Kurti, Kadri Veselji, Vjosa Osmani.

tači kurti kadri Foto: EPA, AP / EPA;
tači kurti kadri

Ovu temu je pre dve večeri na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija otvorio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Srpski šef diplomatije tom prilikom je prozvao ambasadorku Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama Vljoru Čitaku zbog toga što nikada nije tražila otpust iz srpskog državljanstva.

Izvod iz matične knjige rođenih na ćirilici: Vljora Čitaku
Foto: Olivier Hoslet / EPA;
Izvod iz matične knjige rođenih na ćirilici: Vljora Čitaku

- Gospođa Čitaku je i dalje državljanka Srbije - rekao je Dačić na sednici SB UN o Kosovu, pokazujući fotokopiju izvoda iz matične knjige rođenih diplomatske predstavnice Prištine u Njujorku, uz komentar da ona nikada nije tražila otpust iz državljanstva.

A onda je izvukao još jedan dokument.

- Kad smo već kod tih dokumenata, Vljora Čitaku je upisana u matičnu knjigu rođenih za područje Priština pod brojem 6194 za 1980. godinu. Gospođa Čitaku mogla je da traži otpust iz državljanstva, ali to nije uradila. Možda će ona sada reći da je to za nju nebitno, ali pošto je tu predstavnik Nemačke, neka objasni to njemu, pošto Nemačka traži od svakog Albanca sa Kosova potvrdu o otpustu iz državljanstva Srbije. Kako kad treba da dobijete posao, da ostvarite svoja prava, da vam Srbija vraća kredite, vi ste državljani Srbije, a zalažete se za svoju državu Kosovo? - kazao je Dačić, čiji su govor prištinski mediji nazvali "spektaklom".

Ime Vljore Čitaku napisano i na albanskom i na srpskom
Foto: Privatna arhiva
Ime Vljore Čitaku napisano i na albanskom i na srpskom

Kako saznajemo, Vljora Čitaku nije jedina albanska političarka sa Kosova koja se nije odrekla srpskog pasoša, iako sebe ne smatra državljankom Srbije. Otpust nisu tražili ni drugi zagovornici nezavisnog Kosova, glavni kandidati za premijera u budućoj kosovskoj vladi - Vjosa Osmani i Aljbin Kurti, kao ni predsednik Kosova Hašim Tači, te predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji.

"Blic" juče nije uspeo da dođe do podataka vezanih za bivšeg premijera Ramuša Haradinaja i bivšeg ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija, ali se pretpostavlja da je situacija i s njima slična.

Pročitajte još

Da su imali nameru, aktuelni političari do sada su mogli kada su i kako su hteli da se odreknu srpskog državljanstva u nekoj od ambasada ili Koordinacionoj upravi za Kosovo i Metohiju. Međutim, nisu. Koji je razlog što se albanski političari nisu odjavili, nije poznato, ali je simptomatično da ne priznaju neku državu, ali imaju njene papire.

Naš izvor iz Ministarstva spoljnih poslova kaže da je situacija prilično konfuzna i da postoji razlog zašto se Albanci ne odriču državljanstva Srbije.

- Srbi na Kosovu pasoš vade u Koordinacionoj upravi na KiM i s tim pasošem bez viza ne mogu da putuju u zemlje EU. S druge strane, ukoliko Albanac u našoj ambasadi u Sloveniji, na primer, izvadi srpske papire, njemu vize za putovanje u zemlje EU nisu potrebne - navodi sagovornik "Blica" i kaže da je to možda razlog zašto Albanci zadržavaju papire Srbije. 

Lažu da im je zabranjeno da pričaju albanski

Ivica Dačić je na sednici Saveta bezbednosti govorio i o lažnim optužbama kosovskih političara da je Albancima u Srbiji zabranjeno da pričaju albanski jezik.

Ivica Dačić: Zalažu se za nezavisno Kosovo, a kad im je interesu, onda su državljani Srbije
Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija
Ivica Dačić: Zalažu se za nezavisno Kosovo, a kad im je interesu, onda su državljani Srbije

- Kao pokazatelj teške epidemije laži prisutne na KiM može da posvedoči i velika laž koju je gospođa Vljora Čitaku iznosila ranije na sednicama ovog tela da Albanci u Srbiji nisu imali pravo na upotrebu albanskog jezika i pisma. Kao potvrdu toj laži, pokazaću vam kako je izgledao dokument koji su izdavale srpske vlasti 1990. godine. Tada je Vljora Čitaku imala 10 godina. Pokazaću vam izvod iz matične knjige rođenih koji je izdat na Kosovu. Čak su i Srbima na KiM izdavana dvojezična dokumenta, i to prvo na albanskom, pa onda na srpskom jeziku - kazao je Dačić pokazujući izvod iz matične knjige Vljore Čitaku.

Prvi put u UN nije traženo da se prizna Kosovo

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je posle sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija osnovna poruka tog skupa vezana za izveštaj Unmika o incidentu od 28. maja, kada je kosovska policija uhapsila dvojicu službenika misije UN, kao i da se do danas nije desilo da na jednoj sednici SB UN niko ne uputi poziv drugim zemljama da priznaju Kosovo.

Pročitajte još

Dačić je rekao da je specijalni predstavnik generalnog sekretara UN Zahir Tanin izneo zaključke tog izveštaja. Ti zaključcu su, kako je naveo, da su uhapšeni bili na službenoj dužnosti, da nisu prekoračili ovlašćenja, da je došlo do kršenja konvencije o imunitetu i privilegijama osoba koje se nalaze u mirovnim misijama UN-a, da su im nanete teške telesne povrede i da se vode sudski postupci protiv njih.

- Najvažniji zaključak je da se poziva Priština da kazni sve odgovorne - rekao je Dačić.

On je ocenio i da je "očigledno da je Srbija veoma ojačala svoju spoljnopolitičku poziciju" i da je "sveukupna politika Srbije uticala da se bolje razume situacija oko KiM".

- Na ovoj sednici niko nije pozvao druge zemlje da priznaju Kosovo, a to se nikad do sad nije desilo, rekao je šef srpske diplomatije.