Danas: Država prestaje da cenom struje čuva socijalni mir

Poskupljenje struje od 3,9 odsto od 1. decembra za prosečna domaćinstva koja troše oko 450 kilovat-sati električne energije mesečno značiće povećanje računa za oko 150 dinara.
Danas: Država prestaje da cenom struje čuva socijalni mir
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ovo je prvo povećanje cene električne energije u poslednje dve godine, a iznos poskupljenja se poklapa za inflacijom u prethodne dve godine. Misija međunarodnog monetarnog fonda je pre manje od mesec dana nakon posete saopštila da bi cena električne energije trebalo da obezbedi pokriće svih troškova.
 
Kako je saopštila Agencija za energetiku koja je na zahtev EPS-a i EMS-a dala saglasnost da struja poskupi, cena pristupa sistemu za prenos električne energije uvećana je za 3,9 odsto, a cena pristupa sistemu za distribuciju električne energije uvećana je za dva odsto. Tako će sada prosečna cena kilovat-sata za domaćinstva iznositi 7,3 dinara bez poreza i taksi, piše Danas.
 
Inače, PDV na električnu energiju je 20 odsto, a akciza iznosi 7,5 odsto. To znači da bi konačna cena jednog potrošenog kilovat-sata trebalo od 1. decembra da košta oko 9,4 dinara i to bez naknade za obnovljive izvore energije koja se takođe nalazi na računima za struju. I sa ovim poskupljenjem, struja u Srbiji je i dalje jeftinija nego u regionu ili Evropi.
 
Ministar energetike Aleksandar Antić je izjavio da je poskupljenje daleko ispod zahteva i troškova energetskih kompanija.
 
"I sa tom cenom imamo najjeftiniju struju u regionu i Evropi. Da kažem da je struja u Srbiji za 7,2 odsto niža nego u Makedoniji, 18,9 odsto nego u BiH, 24 odsto nego u Albaniji, 35,8 odsto nego u Bugarskoj, 79,97 odsto nego u Hrvatskoj, 85 odsto nego u Rumuniji, 125 odsto nego u Sloveniji", rekao je Antić gostujući na javnom servisu.
 
Jelica Putniković, urednica portala Balkanmagazin ocenila je da poskupljenje struje zapravo treba da bude opomena svima onima koji se greju "ložeći" električnu energiju da će država polako prestajati da cenom struje čuva socijalni mir i da se moraju pripremiti da će i kod ovog energenta, poput naftnih derivata, cena uskoro biti tržišna.
 
"To znači da se nikako neće isplatiti grejanje na struju, koje je i sada povoljno samo ako je reč o grejanju TA pećima i nekim od najsavremenijih modela klima-uređaja. Energetska efikasnost je, takođe, bitna, ne samo kod odlučivanja koji uređaj za grejanje na struju kupiti već i kod kupovine kućnih aparata, jer su novi modeli najsavremenijih A klasa mnogo manji gutači kilovata od starih. Samo poskupljenje svakako će doprineti da EPS iz sopstvenih izvora obezbedi sredstva za modernizaciju postojećih i izgradnju novih kapaciteta, što je svakako bitno da i ubuduće Srbija ima obezbeđenu energetsku sigurnost snabdevanja iz sopstvenih izvora. To će opet obezbediti da država maloprodajne cene za domaćinstva drži na nivou koji je povoljniji za potrošače od cena u okolnim, a pogotovo u zapadnoevropskim zemljama", napominje ona za Danas.
 
S obzirom na to da će struja poskupeti usred grejne sezone, najviše će pogoditi one koji koriste najneefikasniji način grejanja na struju. Prema analizi Agencije za energetiku za ovu grejnu sezonu najskuplje zagrevanje je grejnim telima i kotlovima na struju.
 
Za grejanje 60 kvadrata 16 sati dnevno tokom 180 dana grejne sezone na 20 stepeni Celzijusa, trebalo bi da plate (pre poskupljenja) 127.900 dinara godišnje. Sa ovim poskupljenjem trošak grejanja će skočiti na skoro 133.000 dinara. Najjeftinije grejanje strujom je pomoću TA peći i to samo ako se puni noću i ono će poskupeti sa 47.800 dinara na 49.664 dinara za sezonu.
 
Ivan Nikolić, urednik Makroekonomskih analiza i trendova, primećuje da će deo povećanja penzija i plata u javnom sektoru otići na veće troškove za struju.
 
"EPS treba da generiše veći profit, kako bi imali više sredstava za rast investicija. Ono što je otvoreno za diskusiju je socijalni element, odnosno da li država treba da pomogne najugroženijima preko nekog drugog kanala kao što su socijalna davanja. Treba da se utvrdi kome sve treba pomoć, a ne da se prijavljuju i oni koji se voze džipovima. Dakle, ne treba subvencionisati sve neselektivno niskom cenom struje, već ciljati samo one kojima je zaista potrebno", ocenjuje Nikolić, dodajući da ovo poskupljenje neće imati efekat na rast cena, jer su "inflaciona očekivanja nikad niža".
  • ... kako god hoćeš!

    03.11.2019 07:27
    Spaljeno meso
    Inače protivustavo je lupati porez na porez, ali EPSu se to može tako da nam oni obračunavaju 20% PDVa na 7.5% akcize što na kraju dovodi do toga da plaćamo račun 29% uvećan, matematika je čudo! Na to dodajte i razne stavke na računima koje počinju sa rečiju "Naknada..." i dobićete račun koji nema veze sa realnom potrošnjom. Na papiru je cena mala po kWh, Svetskoj banci nije jasno, a mi smo već odrani.

    Inače sam protiv privatizacije energetskih sistema jer u privatnim rukama neće biti nikakvog socijalnog mira i doće do još većih raslojavanja, ali u našem slučaju se to maksimalno izopačilo. Mi ga ne bi trebali prodati, mi ga trebamo pokloniti!
  • Ds

    02.11.2019 22:41
    Srbija je bogata zemlja i ljudi su bogati.Pogledajte samo guzve po prodavnicama, redovi na pumpama,pekarama, mesarama, kolicine bacenog djubreta po kontejnerima, haos u saobracaju,prepuni kafici 24h dnevno, restorani puni nemoz naci mesta, turisticki aranzmani rasprodati , niko iz kola ne izlazi.Ovo je svakodnevnica i slika jednog prebogatog i bahatog drustva koje nema puno pameti ali je zato prkosno i najpametnije.I treba da dizu cene struje!
  • Dejan

    02.11.2019 22:28
    Cccc
    Marko nosio gajbe, hleb 3 din, Vojvodina moze da hrani celu Evropu, gladnih na nardim kuhinjama nikad vise ! Treba podici malo lestvicu potrosnje, eno po merketima ,,junetina,, je pojeftinila ! Sta je problem,dodjete na isto, vise trosite a novxanik sve tanji, tu je mmf da nadoknadi razliku pa posle kukajte kako neko krade ! 300000 posteno radi i stvara a 7000000 se o koristi od rada prethodnih, energetski to je nemoguce, mmf dolazi iz predostroznosti da popuni realno, vunenu buducnost ( dr Zec)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.