Potkožni kontracepcijski implatanti završili u plućima žena

Dve mlade Francuskinje koje su ugradile kontracepcijski implantat ispod kože, doživele su teške komplikacije jer im je implantat migrirao u pluća, upozorilo je francusko Udruženje žrtava plućne embolije i moždanog udara povezanog s hormonalnom kontracepcijom (AVEP).
Potkožni kontracepcijski implatanti završili u plućima žena
Foto: Pixabay
Udruženje navodi da su ih dve žene kontaktirale 2017, odnosno 2019. godine kako bi ih obavestile o tome što im se dogodilo: implantat im je migrirao preko krvi u plućne arterije, izloživši ih velikom riziku.
 
"Obe su se podvrgnute složenim hirurškim zahvatima kako bi im se izvadili implantati iz vena i jedva su izbegle uklanjanje dela pluća", navodi se u saopštenju.
 
Kontracepcijski implantati su štapići s hormonima koji se ugrađuju pod kožu, obično s unutrašnje strane nadlaktice nedominantne ruke.
 
"Francuska agencija za lekove (ANSM) do sada je obaveštena o 30 slučajeva migracija implantata Nexplanon-a u plućnu arteriju", kazala je ta agencija, a prvi slučajevi zabeleženi su 2016. godine.
 
Implantat koji proizvodi Merck svake godine ugradi oko 200.000 žena. British Medical Journal objavio je u julu sličan slučaj koji se dogodio 31-godišnjoj Portugalki, koja je implantat ugradila 2017.
 
Reč je bila o Merckov-om Implanonu NXT. Takvi slučajevi su retki, a glavni činioci rizika su preduboko usađivanje implantata i intenzivne fizičke vežbe nakon zahvata, ističu autori članka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.